Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се учи доброволчество?

| обновено на 09.04.24 в 09:41

В днешно време, когато социалните проблеми се издигат като важни предизвикателства за обществото, включването на младежите в доброволчески дейности е от съществено значение за тяхното развитие и за благото на обществото като цяло. Мария Тонкина от Фондация "От нас зависи", която е организатор на инициативата "Дай 5!", споделя в интервю за "Нашият ден" важността на такива проекти за привличането на младежите към доброволчеството.

В България само 14% от младежите участват в доброволчески дейности, което е намалено в сравнение с други европейски страни. Това се дължи на ограничения достъп до доброволчески проекти за младежи, въпреки наличието на множество доброволчески организации. В този контекст инициативата "Дай 5!" се явява като важен механизъм за привличане на младежите към доброволчеството.

Проектът цели първо, да запознае младежите с работата на 10 неправителствени организации, които действат в различни сфери, и второ, да развие уменията на учениците за решаване на социални проблеми, които са от значение за обществото. Чрез този подход "Дай 5!" цели да стимулира младежите да размислят активно и да се ангажират в решаването на проблеми.

Проектът стартира с информационна част, където учениците имат възможност да се запознаят с дейността на доброволческите организации по иновативен начин, чрез "жива библиотека". Тук те имат възможност да се срещнат с "живи книги" - доброволци от различните организации, които отговарят на техните въпроси и им представят своите мотивации за доброволческата работа.

Следващият етап от инициативата предоставя на учениците възможност да гласуват за предпочитаната от тях организация, към която да се насочат за помощ. Те ще работят върху конкретен проблем, който съответната организация среща в своята ежедневна дейност.

Изглежда, че инициативата "Дай 5!" не само предлага възможности за ангажиране на младежите в доброволческа дейност, но и развива техните умения и вяра в собствените способности да влияят на обществото.

Кои са основните дейности, които проектът обхваща - чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени