Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо културата на "мейкърството" може да бъде решение?

| обновено на 09.04.24 в 12:49
Снимка: Pixabay

Михайло Николич, съосновател на Център за споделени иновации "Резонатор" и "Технократи", изрази своята перспектива за културата на мейкърството в рубриката “Време за наука“ на предаването "Нашият ден".

Той подчерта връзката и разликите между мейкърството и културата на "направи си сам", но разкри и контекста, от който произтича този феномен. По думите на Николич, мейк културата е вдъхновена от списание "Мейк", базирано в Сан Франциско, което е играло ключова роля в формирането на термина около 2005 година. Той подчерта разликата между просто "направи- си- сам" и мейк културата, като посочи, че последната включва по-широко използване на компютърно управлявани машини.

Николич подчерта важността отварянето на технологиите за производство към широката общественост. Според него, този подход е от съществено значение, тъй като иновациите, иначе, често се ограничават до големите промишлени компании.

"Важно е да не се затварят тези технологии за производство само в ръцете на хората, които са свързани с индустрията, но да станат по-скоро достъпни за всеки човек", твърди той.

"Концепцията за бързото протитипиране е заложено в концепцията на това производство. Това означава възможност по оптимален и бърз начин да създадеш нещо, да видиш какво не е ок, да промениш съответно било то дизайна, или някаква функционалност, да направиш няколко варианта преди да стигнеш до заключение какво наистина ти трябва и евентуално тогава да мислиш за серийно производство на тези неща, които произвеждаш", казва още той.

Той разкри и важността на общността, която се формира около мейкър културата. По думите му споделянето на знания и помощта помагат за развитието и успешното функциониране на това движение. Николич посочи, че, въпреки че подобни инициативи са започнали в университетите, сега те излизат извън тези рамки, достигайки по-голяма аудитория и разширявайки влиянието си.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени