Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Миланова: Пациентите с шизофрения не са по-опасни от много други хора без психично заболяване

| Интервю
Проф. Вихра Миланова
Снимка: Александровска болница

Пациентите с шизофрения не са по-опасни от много други хора без психично заболяване. Около 15 на сто от болните с тази диагноза, които получават добра грижа, могат да живеят независимо и пълноценно. Повече от половината обаче са обект на стигма и дискриминация - "това са хора, които по някакъв начин са белязани и не могат да живеят като всички останали".

Това обяснява в интервю за БНР проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница.

Годишно болестта се отключва при между 900 и 1000 души у нас. Освен генетичния фактор, влияние има и средата.

Заболяването започва в юношеска и млада възраст, най-често във второто или третото десетилетие от живота. При мъжете протича по-тежко. Най-често срещана е параноидната шизофрения, уточнява специалистът.  

"Около 50% от болните с шизофрения не се лекуват системно. Това е и поради естеството на заболяването – те не приемат факта, че това е болестно състояние и трябва да взимат медикаменти, като голяма част от тях – до живот", изтъква проф. Миланова. Това е особено валидно за острите фази на заболяването, което протича на тласъци, допълва тя.

Модерното лечение е достъпно за повечето болни у нас. В последните 20 години има много голям напредък в лечението, казва проф. Вихра Миланова.

"Лечението с медикаменти се поема изцяло от държавата."

За голяма част от болните с шизофрения се налага да получават и болнично лечение, отбелязва психиатърът.

Колкото по-рано се постави диагнозата и започне лечение, толкова по-добра е прогнозата, подчерта тя. По думите ѝ, хората с шизофрения имат приблизително 20 години по-кратък живот от останалите.

Най-добре е болните с шизофрения да получават непрекъсната грижа – медикаменти, социална подкрепа, психологическа– нещо, за което обществото все още им е задължено, коментира проф. Вихра Миланова. Тя е категорична, че "няма достатъчно извънболнична грижа, която да ги подкрепя".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работиха: Калин Дацов, Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени