Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца със СОП, или как да "интегрираме" обществото?

| обновено на 11.04.24 в 08:44
Снимка: ЦСОП ЕДуард Сеген, София

През вековете отношението на обществото към индивидите със специални потребности е претърпяло драматични промени. От древните времена, където новородените с увреждания често са били унищожавани, до съвременната епоха, където се стремим към интеграция и приемане на различието.

В предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова сподели своя опит като родител на дете със специални потребности и коментира темата за промените в отношението на обществото. Тя разкрива, че в българското общество преди време са били скривани хора със специални нужди и че промяната във времето е несъмнено забележима.

Въпреки че съвременната България се стреми към приобщаващо образование и приобщаващ живот, тези промени се случват бавно и зависят предимно от нагласите на обществото. Необходимо е да осъзнаем, че интеграцията и приемането на хора със специални потребности изискват време и усилия от страна на цялото общество.

Един от проблеми, засягащи този процес според нея, е “лицемерието“. Макар да се стремим да изглеждаме цивилизовани и хумани, често се оказва, че реалността е различна. Пример за това е ситуацията, в която за дете със специални потребности не може да се намери подходяща лятна занималня, въпреки уговорките на собственичката на заведението за интеграция и приемане на всички деца.

В заключение отношението към хората със специални потребности е отражение на обществените нагласи и ценности. За да постигнем истинска интеграция и равнопоставеност, необходимо е да работим заедно като общество и да приемаме различието като нещо ценно и обогатяващо.

Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна