Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насладата от думите, екстазът от текста

Петър Пламенов е доктор по философия и естетика, магистър по литературознание и култура. Издал е няколко книги с изследвания в областта на философията, естетиката и литературознанието, сред които "Сладостите на гнева", "Нищетата на пародията", "Тялото-текст", а най-новата му книга се нарича "Екстаз от текста". 

Освен като учен и критик, той е писател и поет. Получил е различни награди като отличието за хайку в Япония "Сребърен бик", "Сенки и светлини", "Мелнишки вечери", "Смехът в хайку" и др.

В новата си книга "Екстаз от текста" Петър Пламенов изследва това "неистово състояние на духа", което дава възможност за "докосване до дълбинната същност на "вътрешния човек", както обяснява самият той. 

"Насладата от словесността, – продължава авторът, – не може да бъде заменена от никоя друга тъкмо защото чрез нея познаваме, че живеем не само в откритостта навън в света, но и вътре, в дълбините на собственото си съзнание, където говори, шепне, стене или пее собственият ни глас. 

Словото, изкуството и философията познават тази способност и затова тълкуват човека като същество, което се проявява чрез екстаза – сблъсквайки се с красотата, възхитата, болката, състраданието или непроницаемостта на нещата." 

Повече за книгата чуйте от Петър Пламенов.

Снимки – Университетско издателство и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна