Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Облаци в свободен полет": Новият свят на иранското съвременно изкуство

30 години специалност "Иранистика" в СУ "Св. Климент Охридски"

"Да нарамим малко багаж и да потеглим по пътя без връщане. Да видим цветът на небето навред един и същ ли е."

Мехди Ахаван Салес

Цветът на небето и светът на изкуството се оказват много близки в културния диалог между България и Иран. Персийската култура е люлка на поезията, на източната мъдрост, на изяществото и на розите. Иран е страната, в която древното персийско наследство, макар и претопено във времето, продължава да живее. 

Специалност "Иранистика" към катедра "Класически Изток" в СУ "Св. Климент Охридски" чества 30-годишнина от своето създаване. По този повод на 11 април в галерия "Интро" беше открита изложба, озаглавена "Облаци в свободен полет", представяща съвременно иранско изкуство.

Сцената на иранското съвременно изкуство е динамична и революционна – тя често се бунтува срещу държавната цензура и установените норми. Съвременните артисти в Иран смесват богатото персийско наследство с влияния от Запада. Въпреки трудностите дискурсите успяват да бъдат универсални и да създават една вълнуваща визия за Иран.

По време на представянето главен асистент д-р Сирма Костадинова, ръководител специалност "Иранистика", изрази благодарност към Министерство на външните работи и към Посолството на България в Техеран, спомогнали за реализирането на събитието. С присъствието си изложбата уважиха Н. Пр. Али Реза Ирваш, посланик на Ислямска република Иран, и културният аташе на страната, Месуд Ахмеди.

Валентин Щинков, гл. ас. д-р Сирма Костадинова, Судабе Чалащари и Фаршид Давуди (от ляво надясно)

Судабе Чалащари и Фаршид Давуди са съвременни ирански художници, които за първи път гостуват у нас. В своята работа художничката Судабе Чалащари подхожда като калиграф, владеещ изящно флоралните, геометрични и абстрактни мотиви на традиционното персийско изкуство. Тази традиционната рамка бива разчупена от препратки към образци на световното изкуство – в резултат границата между "свое" и "чуждо" сякаш изчезва. В творчеството на Фаршид Давуди спомените – разкъсани, травмиращи, разбъркани, въодушевяващи – са основен образ. Градивен материал в работите на артиста са вестниците. Те носят в себе си заряда на невинното детство, на времето без интернет. В творбите на Давуди тези спомени се завръщат с нови облик и смисъл. Двамата артисти, които са партньори както в изкуството, така и в личен план, споделят своите творчески възгледи. 

"Надявам се, че нашето присъствие тук ще направи възможно връзките между България и Иран да бъдат утвърдени. Убеден съм, че единственият мост, единствената най-добра връзка между културите – това е изкуството", казва Фаршид Давуди.

На въпроса докъде реалността съществува в изкуството, артистът отговаря: "Когато искаме да говорим за нещо реално, винаги го представяме през нашата гледна точка. Затова и винаги действителността е пречупена по един или друг начин през нашия поглед. Медиите например дали пресъздават точно реалността? Ние чуваме и опознаваме, но сме под тяхно влияние."

По думите на Давуди съществуват много реалности във всеки един от нас: "Всеки ден ние се отдалечаваме от действителността, защото всеки ден я преразказваме. Младите артисти в Иран се опитват да създадат един нов свят."

За преплитането на темите и вдъхновенията в нейния артистичен път и този на мъжа ѝ Судабе Чалащари споделя: "Техниките, които използваме двамата, са различни, но мисля, че това, което ни свързва, е, опитът да направим връзка със света около нас и изкуството около нас.“ Според Чалащари в модерния свят, в който живеем, съществуват много ограничения. Изкуството е мостът, който преодолява пречките.

Изложбата може да бъде видяна до 17 април в галерия "Интро".

Судабе Ганадиан Чалащари е родена през 1979 г. в гр. Шахр-е Корд, Иран. Завършва бакалавърска програма по Ръчни занаяти в една от най-престижните художествени академии в Иран – Университета Суре в гр. Техеран. Участва в редица фестивали и изложби на художествените занаяти в Иран. В работата си прилага разнообразни традиционни техники като керамика, дърворезба, калиграфия, печат, стъкло, иранска живопис. Интересът ѝ към изкуството на печата и традиционното оформление на страници на книги се отразява върху произведенията от серията "Идентичност", които са изложени в галерия "Интро".

Фаршид Давуди е роден през 1978 г. в гр. Техеран, Иран. Придобива бакалавърска степен по Живопис в Университета Суре в гр. Техеран и магистърска степен по Изкуства в Художествената академия в гр. Исфахан. В периода 2017-2019 г. е преподавател в Университета по изкуства в Занджан. Има пет самостоятелни изложби в Техран, Исфахан, Бандар Анзали. Участва в многобройни съвместни изложби в Иран, Непал, Китай, Турция, Ливан. Осъществява художествена практика в Париж, Франция и Катманду, Непал. Носител е на престижни художествени награди от Фестивала за визуални изкуства Фаджр и Художествената академия в Исфахан.

Снимки – Бисерка Граматикова
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна