Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

| Интервю
Снимка: ФБ/Ти решаваш

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян.

Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш", което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите на екологични неправителствени организации да обжалват процедурите по одобрение на обектите от национално значение. Такива са изграждането на 7 и 8 реактор на АЕЦ "Козлодуй", магистрали, тунели, мостове, жп линии и други, свързани с националната сигурност. Съкращават се сроковете за произнасяне от компетентните органи при реализацията на тези проекти. Промените бяха предложени от депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС. От двете партии не приеха поканата техни представители да аргументират промените в закона в предаването "Хоризонт за вас".

"Началото е в неделя в област Пазарджик - село Варвара, община Септември, както и в област Пловдив - кръгово кръстовище на бул. "Асеновградско шосе" и Пловдивски околовръстен път. Протестите са от 16 часа. Протестите се подкрепят от много екологични организации в коалиция "За да остане природа в България", както и от гражданско сдружение "Ти решаваш" и неговите клонове по региони. Обстановката е динамична, добавят се нови градове и нови локации, над 12 инициативни комитета участват до момента и много сдружения", уточни адвокатът.

Този законопроект е пример за лобистко законодателство, категоричен е Димитър Палов:

"В края на един парламент, когато има служебно правителство, когато отговорността може да бъде размита, се внасят промени в няколко закона - чрез промяна в друг закон. Т.е., изменяйки Закона за насърчаване на инвестициите, правят радикална промяна на принципни текстове в в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на териториите. Това става между първо и второ четене, като лишава гражданите от мнение, няма обществено обсъждане, пропуска се съгласуването с други институции".

С тази промяна, предложена от ГЕРБ и ДПС, идеята е да бъде запазено обжалването на една инстанция, подчерта още адвокат Палов.

Интервюто на Снежана Иванова с Димитър Палов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна