Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва седмото издание на "MOST" за подкрепа на новаторството в българското изкуство

| обновено на 15.04.24 в 10:28

На днешния 15 април започва седмото издание на конкурса "MOST" в галерия Vivacom Art Hall "Оборище" 5. Този конкурс е посветен на подкрепата към българското съвременно изкуство и насърчава новаторството в изкуството. Събитието предоставя възможност за изява на български артисти както от страната, така и от чужбина, и поддържа творческата им реализация както на локално, така и на международно ниво.

За да разберем повече за конкурса и неговите условия, разговаряхме с Деница Гергова в “Нашият ден“, артдиректор на Vivacom Art Hall. Тя споделя, че това е традиционна инициатива на галерията. Целта на инициативата е да се подчертаят вниманието и фокусът към художниците, които избират да създават в България.

Конкурсът започва в 17:00 часа днес и продължава до 15 май. Участниците са български художници от всяка възрастова група. Те имат възможност да се включат в общата групова изложба, която е част от наградата от конкурса, както и да получат професионален арт маркетинг.

Общата групова изложба е за финалистите от конкурса, а един от тях ще бъде специално избран от банката партньор. Този финалист ще получи различни възможности за професионална реализация през годината, включително и индивидуална изложба.

Фокусът тази година е върху артисти, които избират да останат и да се развиват в България, което е разликата от предишните години. Досега събитието се стремеше да покаже панорама на българското съвременно изкуство и развитието му сред младите художници.

Чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени