Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янина Танева от "Фабрика за идеи": Право на култура, кой и защо няма достъп у нас?

| обновено на 15.04.24 в 12:59
Снимка: Красимир Мартинов

Във връзка с Международния ден на културата разговорът с Янина Танева от "Фабрика за идеи" изяснява важността на свободата на участие в културния живот на обществото, както и необходимостта от зачитане на правото на всеки човек да се наслаждава на изкуствата и да участва в научния напредък.

В ефира на "Нашият ден" Янина Танева подчертава значението на културата, като основен аспект на човешките права, и нейната роля във формирането на идентичността на обществото. Тя разглежда културата в нейния широк спектър, включително самодейността и всякаква творческа изява, като подчертава, че те са съществен елемент от колективната идентичност.

Проблемът с липсата на финансиране на културата, особено в малките населени места, беше изтъкнат като резултат от общата липса на политика за обезлюдяване. Танева подчертава и устойчивостта на малките населени места и техните традиции, които се опитват да оцелеят в условия на ограничени ресурси.

Относно достъпа до културата в България, се посочва, че над 70% от хората нямат такъв достъп, което противоречи на идеалите, залегнали в Декларацията за правата на човека от 1948 година.

Танева критикува липсата на анализи и стратегии от Министерството на културата, подчертавайки, че от 2008 година няма отдел по анализи и прогнози. Тя призовава за по-голямо внимание към културата, особено по време на политически кризи.

По мнението на Танева, читалищата трябва да останат отворени, защото представляват важно място за културен живот и обмен на идеи. Тя подчертава необходимостта от инвестиции в тези институции и национална стратегия за култура, която да се основава на реални данни и анализи.

Нейният опит в Исландия ѝ дава увереност да акцентира върху важността на културната политика и инвестициите в културния сектор за развитието на обществото. Танева обещава да публикува резултатите от тазгодишното изследване и да сподели с обществото нови данни за състоянието на културата в България.

Чуйте в разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна