Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нишката на радостта в акварелите на Дани Бо

Дани Бо
Снимка: Личен архив

Срещата на художничката Дани Бо с акварелната техника е любов от пръв поглед. "Terra Култура" открива Даниела Бошнакова (Дани Бо) далеч от френетиката на София – в Бреша, Северна Италия. Повод за разговора е изложбата с акварели в пазарджишката галерия "Георги Машев", която може да бъде видяна до 24 април.  

Поглеждайки около себе си сега, Бошнакова вижда слънце, цветя, зеленина и добре облечени хора – това са образи, които я зареждат творчески. "Нещата, които ме вдъхновяват, са позитивни. Когато има страдание, аз се затварям в себе си и не го изразявам на белия лист", споделя художничката.  

Страстта на Бошнакова по акварела се заражда случайно в България, но именно в Италия процъфтява. Там, като начинаеща в областта, художничката се включва в различни международни уъркшопове, както и в курса на проф. Галициоли. Постепенно от любител Бошнакова се превръща в професионалист. Сега пътуването продължава, но в обратна посока – акварелите на Дани Бо идват в България. Досега художничката е имала две изложби у нас – в Дупница и настоящата в Пазарджик.

Бошнакова споделя още за своето вдъхновение: "Обичам да рисувам портрети, човешки фигури, да изразявам емоцията, усмивката, която дава едно лице. Обичам да рисувам деца. Това, което свързва портретите, пейзажите, натюрмортите, е нишката на радостта."

По думите на художничката доброто и злото съществуват и няма начин да бъде избегнато едното или другото, но трудните моменти ни помагат да оценим хубавите мигове. Пожеланието на Бошнакова в края на разговора е: "Срещайте се по-често с изкуството и обърнете внимание на акварела като техника, защото тя наистина носи магия в себе си."

Повече можете да чуете в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна