Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доплащането за дълбоката мозъчна стимулация е законно, но неморално

Проф. Красимир Минкин
Снимка: Кирил Чобанов

Пациенти с напреднал Паркинсон вече трябва да доплащат за дълбоката мозъчна стимулация, съобщиха специалисти пред БНР-Радио София.

Методът, който е напълно безплатен за пациентите от 2019 година, сега ще им струва 6000 лв. Хората с вече имплантирани устройства ще заплащат над 4000 лв. при подмяна на батерията, а това се налага на всеки 4 години.

Причината е, че производителите на устройствата са увеличили цените им с 10%.

Всяка година такива апаратите, наричани още мозъчни пейсмейкъри, се имплантират на около 20-ина души, съобщи проф. д-р Красимир Минкин, специалист-неврохирург, чийто екип въвежда дълбоката мозъчна стимулация в България през 2013 г.:

"За последните 10 години имаме около 120 имплантирани. Устройствата се сменят на 5-10 души годишно. Не става дума за огромна сума, която НЗОК трябва да покрие. Можеше да бъде направена корекция и да бъде в устава на здравната каса и същевременно да е в полза на пациентите. Решението на Касата е напълно законно, но не е морално."

Проф. Минкин допълни, че в края на 2023 г. са одобрени 9 пациенти, но някои се се отказали, когато са разбрали, че ще трябва да доплащат.

"За следващата 2025 г. може да се подаде заявка до края на април, но не се знае дали ще има промени в цените до края на годината, допълни специалистът. – Очакваме подобрение на диалога и решенията за следващата година и отново методът да бъде реимбурсиран 100%. В противен случай очакваме отлив от метода, след като е оставен в неравностойно положение. Така губим качество на живота на тези пациенти."

Чуйте разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна