Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Цанев: Дължа на книгите това, което съм

Езикът ни е в плачевно състояние

| обновено на 16.04.24 в 10:21
Снимка: БГНЕС

През последната седмица театралният свят на София се оживи с премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев "Мистерия с кон". Творбата разкрива абсурдната природа на нашето ежедневие, където мечтите изчезват, спомените се изпаряват, а историите бързо се забравят. 

В интервюто за "Нашият ден" Цанев сподели мнението си за съвременната общност и политическата среда.

"Не съм виждал такова надлъгване като това, което се случва в момента. Мисля, че т.нар. "политически елит" се изражда. Такива неща се случват в затворените общества и мисля, че това се случва с нашия политически елит, защото те са едни и същи, почти без промяна. Всички партии започват да приличат една на друга",  казва той.

Стефан Цанев изрази и загрижеността си за развитието на политическия елит. Той изрази и своето безпокойство за здравето на езика.

"Езикът в момента е в плачевно състояние. Българският език се говори много лошо. Аз съм от поколението, в което в гимназията се обръщаше невероятно внимание на езика, учехме и реторика, учеха ни как трябва да говорим. Тук се случва нещо друго, интелигентни хора говорят с 500 думи. Това е болезнена тема за мен. Ние опошлихме езика си!“, реагира с тревога писателят. 

"Небесна гледна точка",  последната стихосбирка на Цанев, разглежда връзката между човека и Вселената. За Цанев връзката с Вселената не е просто тема, а основен мотив за размишления. Той вярва, че осъзнаването на нашето място в космоса може да насърчи по-разумно и значимо съществуване.

"Може би сме единствени и това ни задължава да бъдем много разумни, а ако не сме единствени, това ни задължава да намерим своите събратя", казва той.

Въпреки че обсъжданията на Стефан Цанев са широкообхватни и включват политика, език и култура, вдъхновението му продължава да идва от книгите. Той споделя, че преживява света чрез тях и търси своето място в него.

"Това, което представлявам, дължа на книгите. Опознах света чрез книгите. Бях обсебен от тях. Действителността започна да става толкова непоносима, моята фамилия потъна в лагери и затвори, аз бях малък, но исках да избягам от тази действителност, затова четях болезнено много."

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени