Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на българското кино "Васил Гендов" започва с прожекции на 1 май

Наградите ще бъдат връчени на 16 май в Народния театър "Иван Вазов"

Снимка: СБФД

Съюзът на българските филмови дейци (СБФД) обяви номинациите за тазгодишното издание на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов", на който се връчват и едноименните награди на Съюза.

Стремежът е да бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство, отбеляза пред БНР-Радио София доц. Деян Статулов, кинокритик и член на УС на СБФД.

Подбраните близо 90 филма от игралното, документалното и анимационното кино са номинирани от съответните гилдии и ще се съревновават за отличията в различните категории.

Доц. Деян Статулов

"Знаем – киното черпи вдъхновение от нашето всекидневие. Затова и темите на филмите са най-разнообразни, в зависимост от това, какво вълнува творците, зрителите и нашето общество. В анимационните филми пък виждаме най-разнообразна техника."

Статулов допълни, че от 1 до 10 май ще можем да гледаме всички номинирани филми от програмата на фестивала в Дома на киното с вход свободен.

И препоръча да се видят анимационните продукции, защото тях иначе няма къде да гледаме, с изключение на фестивалите в Пловдив и Варна.

Не бива да се подценяват и късометражните филми. Те не са просто трамплин към пълнометражното кино, а имат специфики и също се иска майсторство – дори по-голямо, за да се разкаже история, макар и за по-малко време.

Пълния списък с номинациите вижте тук.

Снимка: СБФД

Наградите ще бъдат присъдени от четирите журита за игрално пълнометражно, игрално късометражно, документално и анимационно кино.

Присъждат се още награда за оперативна филмова критика, както и награда за книга или теоретичен текст. Ще бъде връчена и специална награда за цялостно творчество, която отличава кинотворец или артист за заслугите му към развитието на българското филмово изкуство.

Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 16 май в Народния театър "Иван Вазов".

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени