Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо ни боли глава, когато прекалим с червено вино?

| обновено на 16.04.24 в 13:36
Снимка: pixabay

В най-новото издание на рубриката "Науката не спи" Никола Кереков разглежда едно от мистериите на алкохолната интоксикация – защо след изпиване на прекалено много червено вино се появява главоболие. В интервю за "Нашият ден" той споделя своите знания по въпроса.

Алкохолната интоксикация често е придружена от неприятни симптоми, включително главоболие. Но какво точно причинява този болезнен дискомфорт?

По неговите думи изследванията показват, че около 37% от хората съобщават за главоболие след употреба на алкохол. Ключът към този феномен е в самия алкохол – етанола. След попадане в нашия организъм през червата, етанолът се метаболизира в черния дроб, където е подложен на разграждане от ензим, наречен алкохол дехидрогеназа. Този процес превръща етанола в ацеталдехид, който след това прониква в мозъка през кръвно-мозъчната бариера и предизвиква различни негативни симптоми, включително главоболие.

За да се предотвратят тези неприятни ефекти, ацеталдехидът трябва бързо да се метаболизира в нещо по-безвредно. Това става чрез втори ензим, наречен алдехид дехидрогеназа, който преобразува ацеталдехида в ацетат. Въпреки това някои хора имат по-ниска активност на този втори ензим, което води до натрупване на ацеталдехид и по-силни негативни реакции при консумация на алкохол.

Според Кереков тази научна перспектива ни предоставя по-добро разбиране за това какво се случва в нашия организъм след употребата на алкохол и защо той може да предизвика главоболие.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна