Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Логопедът Боряна Мургина

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

2
Снимка: Евелина Петрова

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично.

„Ако преди сме работили с деца от 5-6 годишна възраст, сега децата имат нужда още от 2 години да започнат да се наблюдават. Родителите трябва да търсят контакт със специалист, ако детето не говори, ако няма очен контакт, ако не се обръща на име, за да може да се започне работа върху фината и грубата моторика, върху речниковия запас“, каза Боряна Мургина.

По думите й, причините за проблемите могат да бъдат наследствени, неврологични или от начина на отглеждане.

„Това много обгрижване. Аз много говоря на мамите да не пасират храната до 4-годишна възраст, бибероната трябва да се махне до година и половина, памперсът – също, да могат децата да се обличат сами, да си обуват обувките, а не те да ги обгрижват“, обясни логопедът.

Тя посъветва родителите, ако до 1,5-годишна възраст детето не използва думи, да потърсят специалист.

„Не е късно, когато и да дойдат, но резултатите няма да са същите, както ако са дошли в ранна възраст“, каза Боряна Мургина.

Тя добави, че не е добре на малки деца да се дават смарт устройства и препоръча това да се случва след 5-годишна възраст, за максимум 30 минути дневно.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна