Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

| Интервю

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот. Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така се появи – като малка история към една изложба. това беше първият Наско Х. Около 7-8 изложби откривахме с този герой."

Това обясни пред БНР художникът Атанас Хранов, който днес открива изложбата си "НАСКО Х., ЛЕТЯЩИЯТ ОХЛЮВ И МЕХАНИЗМИТЕ" съвместно с писателя, драматург и поет Александър Секулов. Двамата творци са автори на пътуваща изложба и на множество артистични проекти.

"Това е механизмът, илюзорен, който превръща реалните неща в нещо различно. Този механизъм, който разлага реалните неща на съставните им части и времето ги утаява в нас – този механизъм има предвид и Секулов", отбеляза Атанас Хранов, запитан за изобразените в картините му механизми.

"Охлювът се рее в пространството на картината, затова е летящ", сподели още художникът.

Изложбата е в галерия "Ракурси" в София.

Повече за изложбата чуйте в звуковия файл. 

Снимки: Галерия "Ракурси"

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна