Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Те често стават жертва на насилие именно от хора, от чиято грижа са зависими, сочат наблюденията на НПО

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

"Получаваме различни сигнали, но много от тях не могат да бъдат доведени до съд"

| Интервю
Снимка: Pixabay

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие.

Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие, мониторинг на услугите и водене на стратегически дела".

Услугите за тези хора не функционират заедно, има и липсващи елементи в системата за подкрепа, смята тя.

Липсват процесуални улеснения за пострадало лице с увреждания да участва в производство, в което да защити правата си, обясни адвокат Елена Кръстева.

Тя обърна внимание върху свидетелската годност и уточни, че често се стига до отпадане на пострадалия като свидетел по дело след психиатрична експертиза – "концепция която е доста остаряла и не се прилага в редица държави, лишава пострадалия да даде показания".

Получаваме различни сигнали, но много от тях не могат да бъдат доведени до съд, подчерта адвокат Анета Генова.

Хората с увреждания много често се страхуват да говорят за проблемите си и нямат възможност да изразят оплакванията си, защото са зависими от грижа. Те често стават жертва на насилие именно от хората, които осигуряват тази грижа, изтъкна тя.

"Да не говорим за цялата манипулация, която може да върви заедно с грижата и цялата власт върху един човек в уязвимо положение."

"Трябва да има професионални лични асистенти, каквито в България няма. Без това алтернативите ще останат на хартия и никога няма да са в действие. Другото, което е необходимо - места за живеене. Има вече достатъчно програми за създаване на общински жилища за хора в уязвимо положение. Много често обаче хората с увреждания нямат достъп до тях", коментира още Генова в предаването "Преди всички".

Липсата на достъпна архитектурна среда при всички случаи е дискриминация. Много отдавна дължим привеждането ѝ в съответствие с изискванията за достъпност. Трудно е да се открие такава архитектурна среда дори там, където е заявено, че я има, отбелязаха още Анета Генова и Елена Кръстева.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна