Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът "Джобове, пълни с хляб" забавлява и задава въпроси за смисъла

Снимка: Театър „Нокс“

Двама мъже стоят надвесени над изоставен кладенец, от чието дъно вие куче.

Разбира се, първо нахлува хаосът от неизбежни въпроси: Защо? Кой? Как е възможно?
И най-сетне: „И сега какво да правим?“.

След тази върволица от съмнения, които сякаш искат да попитат нещо много по-голямо, им остава едно единствено – да спасят кучето.
Двамата мъже се впускат в редица казуси, теории и дори опити да преподредят света, така че кучето да получи своето спасение. Дори не само това – да го направят така, че това да бъде категорично най-доброто спасяване на куче, което светът е виждал. 

Това е сюжетът на пиесата "Джобове, пълни с хляб" от Матей Вишек. Този текст избира младата режисьорка Мария Панайотова за свой дебют.

"Пиесата се води абсурден театър, т.е. - спада към жанра на абсурда и според мен в днешно време това е жанрът, който най-добре кореспондира с въпросите, които си задаваме за това - какъв е светът, какво е нашето място в него и всъщност тия дълбоки бездни, в които е хубаво да се гмуркаме", разказва защо е предпочела именно тази пиеса Мария Панайотова.

Тя работи с двамата актьори Йоан Попов и Теодор Кисьов. Те споделят, че режисьорката им дава пълна свобода да експериментират и насърчава техните импровизации. Именно това води до изключително приятен и забавен процес, през който преминава екипът на "Джобове, пълни с хляб".

"Това е най-големият парадокс, че както го чувствахме много смислено и с някакви супер философски теми, така едновременно с това беше един от най-забавните процеси, които ние сме имали", разказва Йоан Попов за репетициите, в които винаги са се смяли, но в същото време са работели сериозно.

Теодор Кисьов, който играе Човекът с бастунчето, споделя, че представлението е много забавно и именно това е причината, поради която хората трябва да го гледат.

"Той е разумът в повечето ситуации", казва за своя персонаж Теодор Кисьов и споменава, че това го различава от него като личност, защото той по принцип не обича да мисли твърде много.

"Джобове, пълни с хляб" можете да гледате на 26 април от 19:30 в Национален студентски дом.

Повече за спектакъла чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна