Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60-ото юбилейно издание на Венецианското биенале

Официално откриване на Българския павилион във Венеция

7
Подготовката на българския павилион във Венеция

На 19 април в 17.00 часа в зала "Тициан" (Sala Tiziano) е официалното откриване на Българския павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале. Най-важният форум за съвременно изкуство в света ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 г. и ще представи националните проекти на 331 артисти от различни държави. "Чужденци навсякъде" е темата, която обединява творбите на артистите от отделните национални павилиони, зададена от куратора Адриано Педроза.

България ще се представи на престижния форум във Венеция с проекта "Съседите" на художниците Красимира Буцева, Джулиан Шехирян, Лилия Топузова и куратора Васил Владимиров. Проектът изследва премълчаните спомени на оцелели от политическо насилие от времето на социализма в България от 1945 г. до 1989 г. Използвайки намерени предмети, видео и звуков дизайн, инсталацията предава историите на онези, които са преживели българските лагери и затвори. Мултидисциплинарният проект включва задълбочени научни изследвания и над 40 интервюта с участниците в него и пресъздава домовете на оцелелите – пространствата, в които са се състояли срещите с тях – като приканва публиката да ги обитава и да свидетелства.

Подготовката на българския павилион във Венеция
Българският комисар изкуствоведът д-р Надежда Джакова беше сред хората, които първи успяха да разгледат Венецианското биенале. "Преобладаващата насока тази година са връзките, които павилионите правят между неразказаното минало и имагинерното бъдеще. Зрителят е потопен в мултимедиен свят от образи на исторически личности и събития, премесен с въображаеми светове от бъдещето. В този общ разказ българският павилион отправя сериозната си позиция, връщайки ни към недалечните събития от периода 1945 – 1989година, към темите за паметта, травмата и колективното лечение, с ясното послание на авторите, че споменът не може да бъде заличен, дори и потискан".

Кураторът на "Съседите" Васил Владимиров сподели, че "Българският проект представя неразказани истории  на "чужденци в родината си", които са били подложени на преследване, лишаване от свобода без съдебен процес и са преживели лагери за принудителен труд заради религия, политически убеждения, дори външен вид. Проектът документира систематичното преследване, което засяга политически дисиденти, много от тях с леви убеждения, селяни, които са искали да запазят земята си, художници, странни хора, турски, ромски и мюсюлмански малцинства и безброй обикновени хора, които се отклонявали от тесните правила на режима. Проектът не само служи като трогателен мемориал за жертвите, но също така предлага критична рефлексия върху потисническия политически климат от миналото и сегашното институционално колебание да се изправи срещу неговото наследство".

Надежда Джакова
Българският павилион ще бъде отворен от 20 април до 24 ноември 2024 г. всеки ден от 11.00 до 19.00 часа (затворен – всеки вторник) в зала "Тициан" (Sala Tiziano) в Centro Culturale Don Orione Artigianelli Fondamenta Delle Zattere Ai Gesuiti 919, 30123 Венеция, Италия.

Националният павилион на България на 60-ото Венецианско биенале се организира от Министерството на културата и се продуцира от Националната художествена галерия.

Снимки: Българския павилион на Венецианското биенале
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна