Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинко Кирилов: Категорично вярвам в това, че никой не може да бъде научен да пише

Снимка: Светофар

В рамките на четири поредни недели – от 12 май до 2 юни – в пространството за литература и култура "Светофар" ще се проведе курс по творческо писане с писателя, поет и драматург Нинко Кирилов. Курсът е подходящ за хора, които искат да говорят за поезия и проза, както и да получат ценни съвети в началото на своя творчески път.

Нинко Кирилов е гост в "Нашият ден", за да отговори на въпроса как и дали човек се "научава" да пише литературни текстове.

Човешката потребност да пишеш е начин да преработиш своите емоции. Кирилов се вълнува от индивидуалния начин, по който всеки отделен човек и творец реагира в дадена ситуация. "Двама души могат да видят едно и също нещо, да изпитат съвсем различни неща и при преработката – на платно, на лист или на сцена – да се получат изобщо несъпоставими резултати", казва той.

Кирилов описва същността на предстоящия курс: "Категорично вярвам в това, че никой не може да бъде научен да пише. Ако обаче някой прави първите си, вторите си, третите си стъпки в писането, той има нужда от някакви насоки, от малко подтик. В този курс първите две дати ще са за поезия, вторите – за проза. Практическите задачи ще са насочени към преработването на прочетени текстове и мисленето върху текста като изразно средство. Целта е да дадем на хора, които са в един по-начален етап на писането си, това, от което ние сме имали нужда – един набор от книги, едни разговори и насоки, с които да си спестят някои грешки."

В периода на курса информацията ще бъде синтезирана и по-важни ще са разговорите и практическите задачи, които ще се случват между участниците. Кирилов акцентира върху необходимостта преди да се пише, да се чете добра литература. Ето защо всеки участник в курса ще се запознае и с набор от книги, които биха оказали добро влияние върху съзнанието му на писател.

"Моето поколение се опитваме жестоко да бягаме от всякакви патетични изрази и генерализации. Това обаче крие капана, че се превръщаш неминуемо в циник. Избягвайки теми като любов, болка, смърт, призвание – като изобщо не говориш за тези извечни теми – текстовете олекват и по-лошото, животът олеква. А, ако олекнем, ще станем ли "хвърчащи хора" – едва ли", смята Кирилов.

Гостът отново се връща към темата за преработването на реалността: "Определено събитие счупва някого, друг го изгражда, а трети не би му обърнал внимание. Това, което можем да направим в контекста на писането, е да видим кое на нас ще ни свърши работа."

Довечера в "Светофар" предстои среща с поетесата Ренета Бакалова. Този тип срещи са възможност за приближаване на читателя до автора, по думите на Кирилов. Като писател той изразява леко съжаление, че в социалните мрежи се получава едно демитологизиране на автора и тръпката от живия досег намалява.

Кирилов споменава и предстоящата премиера на поетичната му книга "Портокал", която ще се състои на 8 май в Регионалната библиотека във Видин.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна