Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигиталната култура и книгите на бъдещето

Книгите оживяват в изложба в Ларгото в София

Интерактивната изложба "Книгите оживяват" представя 33 големи пана с откъси от едноименния независим дигитален проект за българските детски градини и училища. Той обединява книгите от образователната мултимедийна поредица за деца "Туй-онуй" на художник илюстратора и аниматор Мая Бочева-Уики.

Подходът в дигиталните книги-игри е мултидисциплинарен и поднася информация на децата по-лесен и интересен начин като същевременно ги забавлява и развива творческия им потенциал.


Използвани са методите сугестопедия, Монтесори и мнемоника, чрез множество асоциативни игри. Консултант по създаването на проектите е приложния психолог Ивилина Иванчева.

"Нашата основна цел е да разгърнем пред децата чудния свят на книгите и да им покажем колко вълшебно преживяване може да бъде четенето. За да насърчим обаче децата да четат, разбрахме, че трябва да използваме различни похвати. Това е важно в нашето съвремие, в което светът се побира в смартфона и таблета. Филмите и игрите надничат от всеки ъгъл и грабват вниманието на децата повече от всичко друго. Ето защо обединихме тези различни медии в едно като създадохме дигиталните книги.", споделят създателите на проекта.

Мая Бочева и Милена Радева
Ще изчезнат ли книгите, който съществуват от столетия в класическия си вид? И как ще изглеждат книгите на бъдещето? Това ще разберете от разговора с илюстраторките Мая Бочева и Милена Радева, куратор на интерактивния проект.

Изложбата "Книгите оживяват" ще продължи до 30 април в Музея за история на София, изложбена зала 2 под куполите на Ларгото в София.

Дигиталната книга "Колко е часът?" е реализирана със съдействието на Националния фонд "Култура", а изложбата "Книгите оживяват" благодарение на Министерство на културата.

Снимки: ФС на Туй-онуй
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна