Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието.

Темата за еврото е поредната, която разделя българските граждани на две полюсни мнения. Истината е, че независимо какво мислим, пътят на България към еврозоната е предначертан още с Договора за присъединяване на страната ни към Европейския съюз. Подписвайки го, страната ни е поела ангажимента да приеме еврото като национална валута в момента, в който изпълни всички числови критерии от Маастрихт. Въпреки това, за нас остава любопитно какви са аргументите на експертите, които са за и против еврото.

"В някои страни, присъединили се към еврозоната, сме наблюдавали негативни последици – не само заради отказването от собствената си валута, но и от предаването правото на определяне на парична политика в ръцете на Европейската централна банка, която има определени очаквания и планове", каза пред БНР-Радио София проф. Ричард Вернер - университетски професор по банково дело и икономика, инвестиционен съветник, както и политически съветник на правителства и централни банки.


Той даде пример с Германия, която след като се отказва от иначе стабилната марка, се получи двойно увеличение, което обаче не е отбелязано никъде в документацията.

На друго мнение е Георги Пенев, директор „Външни пазари и маркетинг“ във финансова институция, лидер за отворено банкиране в Югоизточна Европа:

"Тези думи на професора са не на място. Много е трудно България да се съпостави с държавите, за които той говори. Финтех е най-атрактивната индустрия за инвестиции. Голяма част от тях идват от Стария континент. Огромен минус за тези инвестиции е това, че я няма стабилността на еврозоната. Убеден съм, че приемайки еврото, ще се увеличат и доверието, и инвестициите. Негативи не виждам. Ние и сега нямаме собствена монетарна политика. И надали ще имаме."

Опасенията от поскъпване след приемането на европейската валута у нас коментира Илиан Георгиев, изпълнителен директор на една от големите банки в България.

"Цените се вдигат не заради превалутирането, а заради други фактори, обикновено свързани с търсене и предлагане, когато нещо липсва на пазара или производството му става по-скъпо. Очакванията на всички са за подобряване благосъстоянието на хората и повишаване на доходите им."

В края на месец май в София ще се проведе събитие, организирано от Министерството на външните работи, на което ще присъстват представители на различни институции и на честния сектор и на Централната банка на Хърватия. Те ще споделят какъв е пътят към еврото, какво им е коствало, за да минат по него, кои са позитивите и трудностите, с които се срещат, и съветите, които България може да вземе и приложи.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна