Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из Софийска област, но не само

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата
Снимка: Сдружение Безопасни детски плокщадки

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града, в това да взаимодействат с институциите, за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление, това все още не се случва достатъчно често, смята Мая Цанева от сдружението „Безопасни детски площадки“.

Затова от организацията са решили да подходят към този относително скучен въпрос по нов начин.

Тръгвайки от известния филм „Ghosts Busters”, започват да потърсят млади разбивачи на градски митове – тези, които имат интересен поглед  към света около нас, активни са, интересуват се какво става около тях, искат на живеят по-добре и на по-хубаво място, не вярват много на родителите си, както повечето младежи.

"Такива хора биха могли да покажат на своите връстници и на своите родители, че имат мнение за това, което се случва около тях" – отбеляза пред БНР-Радио София Мая Цанева.

Така че точно сега се търсят младите активисти, които искат да "разбият" стената на незнанието, дезинформацията и заблудите как гражданите могат да участват в живота на своето населено място.

Инициативата се осъществява с младежи от Софийска област и от област Благоевград, на възраст от 15 до 21 г. Те трябва да си изберат градски мит или митове и да създадат видео материал, който да споделят в социалните медии, с който да „разбият“ този мит.

Експерти по медийно съдържание и представители на регионални медии, ще подготвят младежите и през юни се очаква те да представят своите клипове в социалните мрежи. Проектът стартира със срещи на Гергана Тренчева, Цоня Кръстева и Иван Узунов, експерти по медии и по видео обработка с ученици от 11. и 12. клас в Професионална гимназия по строителство, архитектура е геодезия “Васил Левски” - Благоевград.

В Софийска област предстои набирането на участници, като своевременно ще обявим старта на кампанията в ефира, и на нашия сайт.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

  • Проектът "Млади разбивачи на градски митове" се изпълнява от Сдружение "Безопасни детски площадки" в партньорство с balkanite.net и Сдружение "Форум Регионални медии", с подкрепата на Google.org, по програма за дигитален активизъм и малки грантове на TechSoup Network, която Коалиция за медийна грамотност реализира в партньорство с Funky Citizens.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна