Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"60 от сърце" – театър за деца в неравностойно положение

Снимка: Радио София

„60 от сърце“ е благотворителна инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяко тяхно представление се пазят 60 места, които се предоставят безвъзмездно на деца от домове, в неравностойно положение или деца на бежанци.

Пред Радио София режисьорът Олег Степанов и актьорите Никола Куцев, и Антон Колев споделиха, че на последното представление „Островът на съкровищата“ в „Théatro отсам канала“, в неделя, залата е била пълна с щастливи деца.

„Това е специална адаптация за деца. Това е театър за развлечение, с експресивни персонажи. Децата много се радват, когато пиратите излизат на сцената“, каза Олег Степанов.

Идеята за благотворителната инициатива се появява в края на миналата година, когато от продуцентската компания организират благотворителен спектакъл за деца в трудно и неравностойно положение, както и деца от домове и бежанци от Украйна и Русия. След представлението много ръководители на центрове и родители изразяват желание за още подобни представления. Така се появява идеята за 60 отделени места за всеки спектакъл.

„Има много сложни неща, защото за някои деца трябват бусове, тъй като е организирано посещение“, каза режисьорът.

Вече са започнали репетициите и за още едно детско представление, споделиха актьорите Никола Куцев и Антон Колев.

„Комедийно детско представление „Дивият Запад“ и ние участваме в това представление. Премиерата ще е на 1 юни“, каза Никола Куцев.

„Много е важно децата да ходят на театър, защото това развива тяхната емоционална и социална интелигентност“, казаха актьорите.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна