Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на японската култура – "Бункасай" с ново издание на 12 май

Снимка: Александра Илиева

Дългогодишният Фестивал на японската култура – „Бункасай“ се завръща отново. На 12 май Центърът за източни езици и култури посреща почитателите на Япония с разнообразни щандове и стаи по интереси.

Събитието се организира от Студентски клуб на япониста - доброволческа организация, създадена от студенти от специалност „Японистика“ към СУ "Св. Климент Охридски". Нейната цел е да подпомогне развитието на студентите и разпространението на Японската култура сред българската публика. Занимава се с организирането на различни културни събития, най-голямото от които е Фестивалът на японската култура „Бункасай“.

Пред Радио София Снежана Маркова и Пламен Бочев споделиха, че целта на фестивала е да бъдат представени природните елементи през светогледа на японеца.

„Светогледът на японеца е доста широкообхватен, затова ни трябваше нещо като символ, с който да представим това, което искаме да покажем. Счетохме, че най-добрият пример, който можем да използваме е вълната край Канагава“, каза Снежана Маркова.

Студентите използват и други пет елемента от японската култура, с които да запознаят посетителите на фестивала.

„Другите пет започват от класическата китайска митология, както казахме водата, огънят, земята и металът. Когато те се слеят, когато започнат да работят заедно, те създават целия свят около нас. Тъй като водата е в основата на почти целия живот, ние решихме, че тя ще бъде нашия светоглед за тази година“, обясни Пламен Бочев.

Студентите по „Японистика“ добавиха, че водата символизира преходност, има посока, не спира да тече, точно както и животът.

Фестивалът „Бункасай“ започва на 12 май, от 12.00 часа и ще протече на няколко части.

„Първата част от 12.00 ч. до 16.00 ч. се случва в Центъра за източни езици и култури в Софийския университет, до метростанция „Опълченска“. Там сме подготвили стаи по интереси, които нашите студенти подготвят всеки петък. Имаме чаена церемония, на която нашите студенти се обучават, имаме обличане на кимоно, курсове по ръкоделие, имаме стая по аниме и манга, където феновете могат да се запознаят с нещо ново. Има и изненади - да кажем, че са около 9-10 такива места, които могат да се посетят. Накрая ще се насладим и на малко хапване“, уточни Пламен Бочев.

„Втората част ще се проведе в Аулата на Софийския университет, където сме планирали да представим сценична част – демонстрации на бойни изкуства, песни, танци и пиеса“, каза Снежана Маркова.

Входът за Фестивала на японската култура – „Бункасай“ е свободен.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна