Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аз съм мама предприемач" представя майки-мигрантки и професионалния им път в България

Снимка: Александра Илиева

„Mom got a job” е кампания на организацията „Мулти Култи“, в която майки мигранти разказват за професионалния си път, въпреки препятствията, с които са се сблъскали.

Пред Радио София Бистра Иванова от екипа на „Мулти Култи“ сподели, че кампанията е свързана с емпатия, връзки между хората и интересни истории.

„Вече 13 години работим чужденците в България да се интегрират. Последната година си партнираме със сайта mami.bg за една обща поредица „Аз съм мама предприемач“, фокусирана върху майки предприемачи, които са чужденки. Направихме видео поредица с 9 такива жени, които идват от целия свят – от Малайзия, Русия, Украйна, Америка, Германия, Афганистан, които развиват различен бизнес“, каза Бистра Иванова и даде пример с жена, която пристига от Малайзия в София с трите си деца и се сблъсква с проблеми, искайки да ги запише на детска кухня. Затова създава мобилно приложение за детските кухни в София, което вече работи.

Друга от жените е Елена Шагай, чийто бизнес е свързан със сладкарство. Тя пристига в България от Украйна преди 5 години, по образование е вирусолог.

„Аз съм творчески човек и исках да изразявам емоциите си чрез нещата, които правя. Мислих какво мога. Поркай децата много се интересувам от храна и направих бизнес с меденки. В Украйна това е много популярен бизнес, в България не е така. Меденките ми са букети, 3D колички, зайчета, морковчета, коледен венец“, каза Шагай.

Тя добави, че вече има постоянни клиенти не само от България, но и от чужбина.

„От Сеул имаме постоянни клиенти, Ванкувър, Дубай“, изтъкна Елена Шагай.

Друг пример за добра интеграция в чужбина идва от Кейси Ангелова. Тя пристига в България от Америка преди 15 години и е един от основателите на „Мулти Култи“. Занимава се храна и алкохол, което скоро я отвежда в Шотландия.

„В момента аз съм на училище за уиски. Уча се да приготвям висококачествен алкохол и ще го използвам за нашата ракия. Живеейки в България разбирам колко хубаво е – земята, климат, всичко. В момента съм в Шотландия и като ми сервират домати си казвам, че не мога да ги ям, защото знам, че след един месец българските домати ще станат и ще се 100% по-добри“, казва Кейси Ангелова.

Интеграцията на мигрантите у нас не е лесна задача, тъй като няма финансирани от държавата езикови курсове, изтъкна Бистра Иванова от „Мулти Култи“. По думите й, България има нужда от работна ръка и най-малкото, което може да се направи е да се предложи езиков курс, защото без език, човек много трудно би се интегрирал, казва тя.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени