Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталин Старейшинска: Аз съм Антигона

3
Каталин Старейшинска
Снимка: ФБ/Малък Градски Театър

"Последните години доста бързо преминавам от една роля в друга, това често ме пристеснява...Справям ли се? Незнам, каза за БНР Каталин Старейшинска.

Тя е млада и се е посветила на театъра. Изпълнява ролите си с дълбоко потапяне в образа. Взискателна е и е всеотдайна. Тя е актрисата от Малък градски театър "Зад канала" Каталин Старейшинска - тя е гост в поредицата "Магията на театъра".

"Голямата ми мечта беше да се занимавам с музика, да пея, но се оказа, че имам много сериозна сценична треска...Майка ми ме записа нотава в една школа за театрално изкуство, за да отпусна напрежението, но аз още като влязох, си казах - Оставам!

А първото представление, което гледах беше в Театър "Българска армия" - "Ножица трепач". Влязох в НАТФИЗ от първия път. Подготвих се именно чрез школата, макар че в началото нямах такива амбиции да ставам актриса, но то си стана естествено...

Но преподавателката в школата Велислава Арнаудова ме подтикна и ме подготви. Приеха ме в класа на Иван Добчев и Маргарита Младенова.

Обучението в академията беше най-мъчителния и най-красивия период от моя живот. Защото Добчев и Младенова са абсолютно събитие и те изискват до край!, сподели още актрисата.

По думите и едва във втори курс е поискала истински да стане сериозна актриса, за което ще им бъде вечно благодарна, допълни Старейшинска.

Каталин Старейшинска разказа още за своята творческа работа в театъра и киното, за докосването й до големите режисьори, с които е работила – Иван Добчев, Маргарита Младенова, Явор Гърдев, Теди Москов, Бина Харалампиева, Ивайло Христов..., както и за кинорежисьора Киран Коларов, в чийто филм играе.

В трети курс, след театрален кастинг, когато е избрана за ролята на Антигона в театър "София", постановка на проф. Иван Добчев и това е първата й роля в театъра, Каталин си спомня:

"Някак си усещах, че аз съм Антигона. Добчев е безкомпромисен и ако вижда, че нещо не е както трябва, няма да го направи.

Затова до ден днешен съм доволна, че аз си извоювах Антигона, и то от човек, който ми беше учител.

Анигона я разбирам като образ, аз съм склонна на такива жертви, да съм категорична, да не се давам лесно, допълни младата актриса, която за ролята е номинирана за наградата ИКАР за "Дебют".

Каталин Старейшинска

"Номинациите и наградите ти дават много серотонин и те карат да се чувстваш много добре, аз съм се чувствала много добре, но е и важно да си отговорим на въпроса - в сравнение с какво?, смята още Старейшинска.

Каталин Старейшинска завършва "Актьорско майсторство за драматичен театър" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова през 2015 год. 

В трети курс, след театрален кастинг, е избрана за ролята на Антигона в театър "София", постановка на проф. Иван Добчев. Това е нейната първа роля в театъра. 

Играе също на сцената на Театрална работилница „Сфумато“, Драматичен театър - Пловдив, МГТ „Зад канала“, Театър „Възраждане“. През лятото на 2017 г. дебютира в киното във филма "Мълчанието на сестра ми" на режисьора Киран Коларов. От края на 2017 г. е част от трупата на МГТ "Зад канала".

Каталин Старейшинска е носител на награда "НАЙ-НАЙ" , 2015 . Това е награда на Театралната академия при завършването.

Има номинация за дебют – ИКАР 2015 за ролята на Антигона в "Антгона", реж. Иван Добчев.

През 2017 г. е номинирана за АСКЕЕР в категорията "Изгряваща звезда".

Носител е на наградата за женска роля на 29-ия Национален фестивал на малките театрални форми във Враца. Отличието й бе присъдено за ролята в пиесата "Дани и дълбокото синьо море" на Пловдивския Драматичен театър.

Има и две номинации за наградата "Златен Кукерикон" на Сатиричния театър.

Каталин Старейшинска

В предаването ще чуете още: актрисата Ирини Жамбонас, преподавателката и режисьор проф. Маргарита Младенова и приятелките на Каталин: Станиела Атанасчева, която живее в Париж и актрисата на свободна практика Биляна Георгиева, както и Александра Михайлова, майка на актрисата и журналист в програма "Хоризонт" на БНР.


Още в интервюто на Пламена Бачийска с Каталин Старейшинска - гост в поредицата "Магията на театъра".

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна