Как се правят в днешно време домашни козунаци? Защо повечето хора избират да си купят от магазина?
Всеки ли може да направи козунак в домашни условия?
Как се промени традицията в боядисването на великденските яйца?
Репортер на БНР-Радио София Ана Попова се срещна с Любка Коцева, която отскоро има хлебопекарна и е изпробвала с уреда да приготви козунак.
"Стана страхотен – вкусен и с много хубав външен вид", похвали се тя и описа програмата, трикратното втасване и манипулацията, за да се постигне добрия резултат.
Дъщерята на Любка Коцева, обаче, меси и пече козунак по традиционния за пекарите начин. Научила го е от баба си.
Независимо как, важното е да се спази традицията и този символ да го има на Великденската трапеза.
Боядисването на яйцата е по-лесно (и забавно за децата) занимание. И ти се прави от всички християни по различни технологии – стандартни, с купени бои, както и по стари методи.
Чуйте повече по темата в звуковия файл.