Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската армия има системни и технологични проблеми, 2% от БВП са недостатъчни

Никола Лалов: Реконструкцията за Ф-16 на авиобаза "Граф Игнатиево" закъснява

България няма капацитет да върне наборната служба, може да доведе до отбиване на номера

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българската армията е изправена пред много предизвикателства и то, когато има война на 300 км от нас. Най-сериозният е недокомплектът. Сред другите е технологичният. Все още разчитаме на съветско въоръжение. Това са двата най- важни въпроса.

Това коментира в интервю пред БНР Никола Лалов, военен репортер от "Медиапул". 

"В последните седмици бяха повишени заплатите на военните, стартовата става над 2000 лева и вероятно това ще окаже добър ефект", каза журналистът.

Относно военния парад днес и липсата на бойна техника той сподели: 

"Не мисля, че основен проблем е липса на средства. Мащабен парад може да струва до и над 1 млн. лева и тези средства са от значение. Но вероятно е преценено, че има опасност хората да се стресират, когато прелитат самолети. Ако гледаме минусите, че няма военен парад, това е прекъсване на комуникацията между армията и обществото". 

Според Лалов ще са необходими още година-две след пристигането, през първо тримесечие на 2025 г., на изтребителите Ф-16, за да успеят българските военновъздушни сили да ги усвоят напълно.

Атанас Запрянов: България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители Ф-16 

Има обаче друг, по-сериозен проблем и това са пистите и базата за Ф-16 у нас.

"Това е изключително сериозен въпрос, който разкрива системни проблеми на министерството и на армията. Изтребителите трябва да са дислоцирани в Трета авиобаза "Граф Игнатиево", която да мине през сериозен ремонт, реконструкция и трябва да се сертифицира и от американска страна. Сега тази модернизация върви бавно и поскъпва, и вероятно е да не е готова до пристигането на първите изтребители", предупреди Никола Лалов. 

И допълни, че "системни проблеми за МО са липсата на достатъчен капацитет с обществените поръчки, използването на специални правила – многомилионни поръчки да се дават на избрани фирми и после има последствия - неизпълнение на договора и забавяне".

Относно 2% от БВП за Българската армия журналистът смята, че "армията ни има толкова много сериозни проблеми – технологични, че не може да се каже, че 2% е достатъчен".

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16 

"Основният въпрос е ефективността на изразходване на средствата. Политическото ръководство казва, че в БА не е инвестирано, не е така. Бяха инвестирани милиони за "Кугъри" и "Пантери", но повечето не доведоха до по-добри бойни способности и не се използват поради липса на средства за поддържка", обясни военният репортер на "Медиапул".

Никола Лалов коментира, че идеята за връщането на донаборната служба у нас, трябва да се коментира изключително внимателно, тъй като България и Министерството на отбраната едва ли има капацитет да се върне наборна служба във вида, в който я познаваме.

"Предвид войната, се обсъжда форма за НВО, да не е задължително за всички граждани, а само за кариера в сектор "сигурност" и "държавната администрация", има различни варианти. Но България няма капацитет да върне наборната служба, а може да доведе до отбиване на номера. Освен това се пренасочват средства от професионалната армия към запаса. Армията освен с финансите има отново системни проблеми и това са липсата на ясни критерии за кариерни развитие, остарялата техника, но като цяло, основният въпрос е заплащането", коментира журналистът. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна