Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергин Борисов: Само с 50 намаляват паркоместата заради новата организация на движение в центъра на София

В обхвата са булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Гергин Борисов
Снимка: БГНЕС

Проектът за реорганизация на движението по булевардите „Витоша“, „Патриарх Евтимий“, „Фритьоф Нансен“ и „Ген. Скобелев“ е възложен в устройствения план още през 2011 г., но не е реализиран. Стартирането му сега предизвика негативни реакции от страна на живеещите по четирите булеварда. Въпреки това трансформацията на булевардите продължава.

Към момента остават довършителни работи по бул. "Патриарх Евтимий", каза пред Радио София общинският съветник от „Спаси София Гергин Борисов.

„Искаме да помолим гражданите, минавайки оттам, да имат предвид, че предстои домаркиране и да внимават, тъй като организацията е нова, има нужда да свикнат, да я научат, но мисля, че доказахме, че относително бързо може да се случва една трансформация“, обясни Борисов.

Той добави, че в целия обхват на проекта, по четирите булеварда, паркоместата се намаляват само с 50 броя.

„Основно, защото на бул. „Витоша“ създадохме косо паркиране, което значително ги увеличи и реално там е компенсацията за загубените паркоместа по бул. „Патриарх Евтимий“. От косо там става успоредно паркирането, за да може да се отвори място за бус лентата и за велоалеите“, уточни общинският съветник.

На бул. „Патриарх Евтимий“ са обособени две еднопосочни велоалеи.

По отношение на бул. "Фритьоф Нансен", Гергин Борисов обясни, че булевардът е построен като двупосочен.

„В момента еднопосочността му означава, че целия трафик, който от бул. „Черни връх“ влиза по "Фритьоф Нансен" се излива в ул. „Любен Каравелов“. Тя не е направена да поема такъв трафик, тя е малка вътрешна улица. С тази реорганизация не само разпределяме трафика равномерно, по „Фритьоф Нансен“ запазихме паркирането, там то не се променя“, обясни общинският съветник от „Спаси София“ Гергин Борисов.

Той добави, че в следващите месеци предстои да бъде направен анализ на трафика, за да бъде потвърден модела, с който е обоснована реорганизацията.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна