Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 14 май до 6 юни 2024 г., в галерия "Графикарт"

Художникът Петър Лазаров със самостоятелна изложба, повлияна от Китай

Снимка: Радио София

От днес (14 май) до 6 юни 2024 г., в галерия „Графикарт“, художникът Петър Лазаров представя новата си самостоятелна изложба. Вдъхновен от Китай, където живее и твори от почти 20 години, той залага на комбинация между китайските графични методи и традициите на българския нрав. Определя изложбата си като „една от най-цветните си експозиции“, изпълнени чрез техниката дърворез.

Пред Радио София Петър Лазаров сподели, че афинитет към източното изкуство има още от дете. Заминава за Япония и след това в Китай съвсем случайно.

„В Япония имаше едно голямо земетресение 1996-1997 г. и на един от малките острови в залива на Осака беше епицентърът на това земетресение. И там бяха организирали двумесечен уъркшоп за художници от цял свят да се учат да правят тяхната техника на печатане, с основното, което е различно от европейския начин за правене на дърворез“, каза Петър Лазаров.

След Япония той заминава за Китай, където е преподавател в Сичуанския институт по изкуствата по дърворез и екслибрис до 2021 г. След пандемията се завръща със семейството си в България.

„Най-прекрасното нещо за мен е че не говоря китайски. Ти си абсолютно освободен от тази гравитация на словото около себе си. Работният език за мен е английски, а на улицата е езикът на жестовете“, обясни художникът.

Петър Лазаров добави, че от 45 г. се занимава с гравиране на дърво. В изложбата си е включил и работи от 1985 г., а най-новите са от 2023 г.

„На практика, може да се каже, че е почти ретроспективна. Графиката се прави бавно. Гравюрата на дърво не е нещо, което човек импулсивно може да направи. Проектите, по които аз работя, отнемат по 2-3 години докато се завършат“, изтъкна Лазаров.

По думите му, новата изложба е най-цветната, която досега е правил.

„Обикновено или са само с един вид дърворези с цвят или са графика – черно-бяла“, каза художникът.

Петър Лазаров е член на Международната асоциация на преподавателите по графика.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени