Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изкуственият интелект помага в разкриването на престъпления?

| обновено на 14.05.24 в 13:18
Снимка: БГНЕС

Роботиката е стихията на Димитър Рангелов още от гимназистките му години в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов“. Капитан на отбор по роботика, победител в състезания и преподавател на курсове за деца и юноши, Димитър не спира да изумява със своите разработки.

Сред последните му достижения е софтуер, който вече намира приложение в полицейските управления в Нидерландия, благодарение на неговата иновативна технология за изкуствено зрение. Софтуерът създава обширна база данни за убийства, анализирайки стари вестници и извличайки ключова информация от тях, включително и за неразкрити престъпления.

В интервю за предаването “Нашият ден“, Димитър споделя: “Проектът все още е в процес на доработка и се стремим да съберем най-голямата база данни за убийства, от древни времена до наши дни. Целта ни е да разработим инструмент, който да може да следи и анализира различни източници на информация – от медии до архиви на съдилища и държавни учреждения, включително и пряка връзка с полицейските служби.”

Технологията позволява бързо събиране на информация за местопрестъплението, дори преди тялото на жертвата да е изстинало. С помощта на изкуствения интелект софтуерът анализира, прави профили на различните местопрестъпления и свързва подобни профили, което дава възможност за предвиждане на потенциални бъдещи престъпления, като серийни убийства.

Димитър подчертава значението на изкуствения интелект в полицейската работа: “Инструментът не замества опита на полицейските служители, а допълва и улеснява тяхната работа. Предоставя анализи, които могат да предскажат къде би могла да бъде следващата жертва. За изкуствения интелект е лесно да сравни и анализира множество профили, докато за хората това често е по-трудна задача.“

Освен в разработката на тази технология, Димитър е активен и в инициативата “Кибер клуб“, която се фокусира върху повишаването на осведомеността за интернет сигурността сред децата чрез новия проект “Кибер знам“.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна