Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откровената "Изповед" на Лев Н. Толстой в ново издание

Снимка: Издателство "Кръг"

Новото издание на книгата „Изповед" на великия руски класик Лев Н. Толстой вече е на българския книжен пазар, 140 години след публикуването й на руски език.

Книгата описва вярата в нашето ежедневие и спазването на християнските ценности в отношенията ни с околните. Изданието е сравнително кратко, около 100 страници, но засяга много важни теми, каза пред Радио София главният редактор Николета Руева.

„Малка книга с големи теми. Ние много държим на тази книга, тъй като тя е първата книга, която издадохме в каталога ни преди повече от 5 години. Това е трето издание, което правим на книгата, но за първи път решихме да направим един по-луксозен вариант, с по-впечатляващ дизайн, иначе вътре съдържанието е същото“, обясни Руева.

Тя добави, че преводът отново е на Денис Коробко.

Лев Н. Толстой е роден с благородническо потекло, но осиротява рано. Пожънал нечуван успех с „Война и мир“ и „Ана Каренина“, в определен момент от живота си, той преживява пълен духовен крах. Именно в есето „Изповед“, което пише три години, Толстой изразява новия си светоглед.

„Когато е на 51 години, Толстой изпада в много тежка духовна криза, която продължава 2 или 3 години. По време на това свое вътрешно объркване, той се отказва от досегашния си живот, самият той го определя в „Изповед“ като „безсмислено зло“ всичко, което е правил до този момент. Отказва се от всичко материално, от светския живот, който е водил години наред, отказва се включително от авторските права на своите текстове, които по това време са изхранвали цялото му огромно семейство“, уточни Николета Руева.

По думите й, в есето „Изповед“ Толстой задава редица въпроси, които могат да бъдат обединени от един общ – какъв е смисълът на живота?

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна