Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карнавал на биоразнообразието в Бургас за поредна година

| обновено на 16.05.24 в 11:53
Снимка: www.burgas.bg

Пъстър карнавал на биоразнообразието е сред акцентите на "Зеления уикенд", организиран от Община Бургас в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие.

Тази петък, 17 май, за дванадесети път, центърът на Бургас ще се изпълни с медузи, риби, костенурки, птици и други същества. Посланието на карнавала е: "По-добра свързаност на хората с езерата”.

"Бургас е град, който има три прекрасни езера. Всички ние трябва да се възползваме от тази природна даденост, да имаме по-голяма свързаност с тези невероятни места – дом за птици и риби. Затова насочихме вниманието на учители, деца и родители към тях”, сподели Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие.

В инициативата ще участват 22 учебни заведения от Бургас. Деца, родители и учители ще се съберат от 17:00 часа на площад "Атанас Сиреков“, откъдето под музикални звуци шествието ще премине по ул. "Богориди” до Морската градина, сцена "Охлюва”.


В разговор с Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие за карнавала на биоразнообразието този уикенд в Бургас, тя сподели в ефира на "Нашият ден":

"Тази инициатива започна по време на пандемията и се организира за четвърти път от Общината, а ние включихме карнавала на биоразнообразието като част от програмата на "Зеления уикенд". От няколко години той вече е през май, когато е много подходящо, защото наистина е зеленият месец, пълен с различни дати и прояви.

Карнавалът е едно наистина шарено и вълнуващо, много емоционално и приятно събитие. Най-голямата група са децата от детските градини. Включват се много учебни заведения и детски градини от целия град. Всяка година имаме различна тема на карнавала с идеята да провокираме интереса на децата, на родителите и учителите, които подготвят костюмите, да достигнат до една по-голяма дълбочина."

Тази година карнавалът обещава да бъде още по-вълнуващ и незабравим, събирайки хора от всички възрасти за едно уникално преживяване, насочено към връзката между хората и природата.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна