Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Русев с черно-бял дебют в киното

Снимка: zlatnaroza.bg

Един градски филм, който да представя драмата на интелигентния, чувствителен човек в България – това представлява дебютът в игралното кино на режисьора Петър Русев.


"Апостол: един нежен рицар в Бруталия" е черно-бялата история на талантлив млад мъж, който от дълго време страда от главоболие и това го прави неработоспособен. Напътстван в кратките си съновидения от своите идоли Гийом Аполинер и Димчо Дебелянов, той се опитва да се върне към красотата на поезията и предишния си живот. Майка му, която се грижи за сестра му и момчето ѝ, изпада в безпомощна ситуация, което заставя Апостол да премине през редица изпитания, чийто край е неочакван.


Ролята на нежния рицар в Бруталия е поверена на актьора от Младежкия театър Георги Гоцин. Участват също Станка Калчева, Каталин Старейшинска, Ованес Торосян и др.

Самият Петър Русев, освен режисьор и сценарист на филма, е и изпълнител на една от ролите във филма. Той завършва режисура в Дания (European Film College). Сценарист и режисьор е на късометражния филм The Boxes, който прави във филмовата компания Zentropa на Ларс фон Триер. Режисира и драматичния ТВ сериал Glass House и "Нощни светлини и бягащи риби" – късометражна новела, спечелила награда и представена на международни фестивали.

Какво стои зад историята на "Апостол: един нежен рицар в Бруталия", чуйте от режисьора Петър Русев в звуковия файл.

Снимки: фестивал "Златна роза"

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна