Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Снимка: institutfrancais.bg

Конференция-дискусия на тема "Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство?" ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“.

Във време, когато конфликтите се изострят, международните отношения са напрегнати, а геополитиката е разкъсвана от все по-силни съперничества, се питаме дали спортът и неговите ценности все още играят важна роля. Дали спортните състезания не са се превърнали в средство за демонстрация на сила и съревнование между нациите? Какво остава от олимпийския идеал за мир и братство днес? Не са ли игрите също така възможност за срещи и споделяне между народите и общностите?

Специалисти в областта на спорта, олимпизма и геополитиката ще се опитат да отговорят на тези въпроси по време на дебатите.
Поканени са и граждани. Осигурен е симултанен превод от и на френски/български. Входът е свободен.

Сред поканените експерти са Кристиан Дюлен - понастоящем вицепрезидент на Ръгби Европа, отговарящ за законите и регулациите, и за Комисията по ръгби, както и вицепрезидент на Френския национален олимпийски и спортен комитет (CNOSF); Люка Обен - директор на изследователския отдел на IRIS, специализиран в геополитиката на Русия и спорта, интересува се и от въпроса за суверенитета в постсъветското пространство, автор на 5 книги, последната от  които е „Войната в спорта – нова геополитика“ (2024). 

"Идеалът за мир и братство е фундаментът на олимпийското движение, създадено преди 130 години за да послужи като фактор и намиране на решение от тежките антагонизми в края на XIX век", отбеляза пред БНР-Радио София проф. Лозан Митев (►), преподавател по история на спорта в НСА, член на БОК и председател на Националната олимпийска академия, участник в утрешната дискусия.

Той припомни, че апелът е актуален и днес, от френска страна беше предложено олимпийско примирие тази година - идея, възникнала още в древна Елада.

"Спортните организации на национално и международни ниво сякаш не правят достатъчно за разпространяване на тази идея сред обществата. В спорта се говори за битка, борба, противоборство, но благодарение на правилата, в името на справедливостта и уважението, в състезанието се стига до победа/загуба въз основа на това, което наричаме хуманните принципи и норми в човешките взаимоотношения. Демонстрацията и комбинацията на сила и благородство е посланието на спорта. Без диалог справедливост и устойчиво развитие", каза още проф. Митев.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна