Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загадката на църквата в Добърско

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Добърско придоби световна слава не само с чудната си природа, гласовитата фолклорна формация „Добърски баби” и вкусните домашни гозби. Разположеното недалеч от Банско селце, попадна във фокуса на вниманието много преди да се наложи като дестинация за селски туризъм в началото на XXI век. Причината? Каменната му църква с 400-годишните й стенописи. Сред тях има две удивителни фрески на Исус Христос в… космически кораб.

Снимка

Още през 70-те години на XX век за църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” и загадъчните й стенописи споменава швейцарският изследовател и уфолог Ерих фон Деникен в култовия си филм „Спомени от бъдещето”. Тогава за пръв път светът разбра за изографисания Христос в подобие на космически кораб, обграден в пламъци, на фона на ясно очертаваща се стратосфера и космическо пространство. „Много туристи, включително и летци, и космонавти, идват тук и всички са изумени от тези фрески. Съвременната наука няма обяснение за тях!” – каза кметът на селото Никола Найденов. Подобни „космически” елементи, но не толкова силно изразени, откриваме и в други стенописи от тази епоха. Според богословската трактовка това е символика, изобразяваща славата на Бог. Не така обаче мислят уфолози и любители на теориите за извънземен разум и НЛО.

Снимка

Но не само тези необичайни стенописи отличават църквата в Добърско от повечето православни храмове.

Погледната отвън, изградената през 1614 г. каменна конструкция във форма на трикорабна базилика, не прави никакво впечатление. Когато през 1978 г. реставратори се захващат с обновяването й, стените й са покрити с дебел пласт от сажди. Но след като ги почистват, те са изумени от ярките изображения на библейски сцени и одухотворените лица на светци, толкова живи и съвършени, че напомнят на шедьоврите на ренесансовия художник Джото. От стените на църквата ни гледат не бледолики , изтерзани мъченици, както повеляват каноните на православието, а лъчезарни, млади човешки лица, от които струи светлина и жизнеутвърждаваща радост. И още:

Снимка

„Църквата е малка, едва 160 кв. м, а образите в нея са 460 – разказва кметът Найденов. – Никъде у нас няма толкова нагъсто изографисани храмове. Тук просто не е останал сантиметър празно пространство! Църквата има над 30 образа на светици. Толкова много женски изображения на едно място няма да видите в никой друг наш храм. А мъжките образи са още повече. Уникални са стенописите на двамата светци войни Св. Димитър и Св. Георги в цял ръст– нещо, което може да се види само тук и в Зографския манастир в Света гора. Навсякъде другаде те са яхнали кон. Уникален е и иконостасът с царските двери и изобразените над тях 12 апостоли в цял ръст – нещо, което също се среща рядко!”

Снимка

В средния купол проследяваме сюжети от живота на Спасителя. Тук съзираме и прословутия стенопис Преображение, в който Той е представен в готов за излитане космически съд. В южния дял на храма пък, пред невярващите ни погледи, се нижат сцени от свалянето на тялото на Христос от кръста, надгробното ридание и… емблематичната фреска „Слизане в Ада”. В нея Спасителят се спуска в преизподнята с нещо като огнена ракета, за да отвори отново за хората райските двери.

Снимка

Храмът има и още една загадка. Свързана е с лечебните свойства на бликащото в двора му аязмо. Нищо чудно, че пред малкия чучур редовно се вият опашки от хора, помъкнали шишета и туби.

„Той никога не намалява или увеличава дебита си и не замръзва дори в най-студените зимни дни – казва Никола Найденов. – Ползва се с лечебна цел. Става дума за по-леки заболявания – възпаления, ечемик, сърбежи в очите, на които помага без съмнение.”

Снимки: БУЛФОТО




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10