Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Зидаров с „Обратна хармония” в галерия „Нюанс”

БНР Новини
3
Снимка: Ани Петрова

Година след предишната си изложба в галерия „Нюанс”, „Старецът и трите морета“ и 40 години след първия път, когато той попада в града-мечта за всеки художник – Париж, Любен Зидаров отново има своя експозиция на същото място. По-точно местата, макар и същите, са две: едното е неговата завършила през януари самостоятелна изложба в Париж, а второто – предстоящата му в „Нюанс“.

Един художник по призвание е необходимо да бъде странник, в реалността на битието или в реалностите на въображението си. Любен Зидаров винаги е успявал да е и на двете места едновременно. При него директното възприятие документира не толкова визията на конкретността, колкото образа на емоцията от срещата с нея. Той не веднъж е казвал, че първия контакт с Париж е събудил живописеца в него, спотаен зад присъствието на илюстратора. Тази изложба е омаж към града на изкуството и към света, за който то все още има значение. Верен на традиционната склонност към игри със словата и образите, тук Любен Зидаров отново се шегува с уж неизменния ход на времето: „обратната хармония“ на занемарения Париж от преди четири десетилетия и младият художник, втурнал се към своите артистични открития и мъдрият творец, неочаквано срещащ своята младост в образа на един обновен град, познато-непознат, стар и млад едновременно, като самото изкуство и нуждата от него.

Снимки: Ани Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици..

публикувано на 08.04.24 в 09:31

Съвременната илюстрация е "сърцето" на българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

На 8 април започва 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня . Най-голямото международно събитие за детска литература тази година ще продължи до 11 април, а България за първи път е представена с обособен тематичен щанд от 64 кв...

публикувано на 08.04.24 в 09:15