Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Плакатите на Радослава Боор могат да бъдат разгледани през май

Снимка: Facebook /ARTtention

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата година, което е изключително обезпокоително", каза преди време главният секретар на МВР Живко Коцев. Зам.-министърът на правосъдието Георги Николов определя домашното насилие като "уродливо явление" в страната ни и прокламира изключително важната роля на превенцията. За последните месеци ситуацията в България не се е променила съществено. След обществените протести от лятото на 2023 година все пак започнахме да говорим по-открито, без срам и предразсъдъци за насилието над жени, което е и причината за големия брой подадени сигнали до органите на реда. Но пътят е дълъг и по него трябва да вървят ръка за ръка държавата и обществото. 

"В последните години опитвам да променя света около себе си с това, което умея да правя най-добре – изкуството, и с естетиката си на художник. Да правя света по-добър."

Радослава Боор

Това ни каза точно преди година художникът-плакатист Радослава Боор, която от 18 години живее и работи в Прага – повод беше изложбата ѝ "Ние сме Земята". Опитът за промяна чрез изкуство продължава, но днес българката и чешката ѝ колега Житка Зарубова вече са начело на ARTtention!. Кураторски проект, който има за цел да събира произведения на изкуството със силно социално послание от артисти по целия ​​свят. А първата голяма изложба с плакати, която ще представят през май тази година в Чехия е на тема "Правата на жените".

След отворена възможност за кандидатстване и лични покани от двете кураторки, 347 художници от 49 държави са откликнали на идеята и изпратили 678 постера, свързани с темата за правата на жените и насилието над тях. Тази тема е актуална за днешния свят и има различен оттенък във всяка страна, убедени са Житка и Радослава.


"Всички страни, дори и по-напредналите в Европа се оказа, че имат проблеми и те не са изчезнали. Това не са проблеми само на движението The Women, Life, Freedom в Иран и за протестиращите жени за правата им на аборт в Полша или САЩ. И понеже и аз, и моята колежка в това начинание Житка Зарубова сме жени, имаме дъщери, някак откликнахме на тази силна тема и провокирахме художниците – мъже и жени, да реагират на нея. Опитах се да ги насоча да погледнат темата от своя гледна точка, спрямо страната, в която живеят и чрез системата, която ги е засегнала най-лично. Защото вярвам, че когато някой почувства нещо искрено, тогава то си личи в плаката и в изкуството му."

Всеки художник е имал право да изпрати до три свои работи по темата и да отговори на въпроса – Защо направихте този плакат?

"Много от тях реагира по много интересен начин. Например имаме художничка, която каза – аз самата съм преживяла насилие. Имаме художник, който написа, че е направил проучване сред свои познати и непознати жени, за това колко от тях са изпитали някаква форма на тормоз или сексуално насилие. И останал изненадан, че всяка втора жена му е казала, че е претърпяла нещо подобно. И затова е направил своя плакат."

Радослава се спира и на работата на сърбина Лука Пръстоевич, асистент в Художествената академията на Нови Сад. "Неговият плакат носи посланието "На мен ми омръзна да гледам как жените за само жертва. Време е да покажете женската си сила и обратната страна на монетата", обяснява Боор.

"Получихме много плакати от поляци, които са световна сила в плаката. Попаднах на плакат на един млад колега Бартоз Мамак, чиято работа е наречена "Традиции" и показва една жена, която има, като разклонено дърво, много ръце. И той каза - това е майка ми! Така че, ето как всеки поглежда на жената по различен начин.На самата изложба ще бъдат показани 150 плаката, като 50 от тях ще бъдат принтирани, а 100 ще бъдат прожектирани"- обяснява за Радио България Радослава Боор.

Цялата пъстрота на гледните точки към жената и нейната битност ще може да бъде видяна от 7 до 24 май в галерията на Българският културен институт в центъра на Прага и от 28 май до 28 юли в Чешката национална  техническа библиотека. Следващата пролет изложбата "Правата на жените" ще открие и Международното триенале на плаката в София. България е представена чрез работите на Люба Томова, Иван Кашлъков и Златан Дрянов.

"Замислих се сериозно успявам ли и аз, като куратор, повдигайки тази тема, да направя нещо. И ако не успея реално да променя насилието и мисленето на обществото, то със сигурност това, което сме успели да направим, е да накараме тези близо 400 художници да се замислят и да направят плакати, които ще бъдат видени други хора, които също ще се замислят. Това е нещо, което със сигурност направихме. Много от тях носят и силно визуално послание визуално и се надявам да стигнат до сърцето на хората"- казва в заключение Радослава Боор, която продължава да предизвиква ARTtention! – внимание чрез изкуството.

Снимки: Facebook /ARTtention, Facebook / Радослава Боор


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10