Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

Снимка: БГНЕС

Все по-често наричаме 90-ия сезон на Софийската филхармония „звезден“ – съвсем заслужено, като се има предвид наситената програма, в която са включени десетки големи имена от нашата и световните сцени. Предстои още един от концертите, посветени на годишнината, който се превърна в събитие още преди да се е състоял. На 18 април, в зала „България“, солист на престижния ни оркестър ще бъде цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази, концертмайстор на оркестъра на Концертгебау-Амстердам. Диригент е брат му Мартин Пантелеев, който също е с активна световна кариера. Концертът е посветен на основателя на Софийската филхармония Саша Попов – диригент и цигулар. Изявите на двамата братя винаги са сърдечно приети от българската публика. Този път Веско и Мартин са предвидили специален поздрав за своя баща Пантелей Пантелеев – дългогодишен оркестрант в Софийската филхармония, който има рожден ден на същата дата. Диригентът ще се изяви и като солист в Концерта за две цигулки на Бах. Ще прозвучат също Шакона „Червената цигулка“ от Корлиано, „Севдана“ на Георги Златев Черкин и симфоничната сюита „Бай Ганьо“ от Веселин Стоянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Гугов и превъплъщенията на неговата гъдулка в етно, рок и класика

Гъдулката съвсем не е най-популярният инструмент, избиран от изпълнителите за изява на световните сцени. Да свириш на гъдулка по модерен начин, с репертоар в различни жанрове и стилове съвсем не е работа за аматьори. За да опитомиш този инструмент..

публикувано на 22.05.24 в 14:40

"Вместо отговор"

Всички знаем "Снегът на спомена" – една от емблематичните песни на Георги Минчев  по музика на Петър Ступел и текст на Александър Михайлов. Двама негови приятели – Михаил Белчев и Кирил Калев – са я вплели в своята песен "Вместо отговор" като..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

"Космическо привличане"

Ангел Дюлгеров – китарист, автор на музика, аранжор и музикален продуцент – през последните години се изгради като една от най-значимите фигури в проектите на повечето от най-успешните български музиканти. Той е част от екипите на Лили Иванова,..

публикувано на 20.05.24 в 10:15