Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

Снимка: БГНЕС

Все по-често наричаме 90-ия сезон на Софийската филхармония „звезден“ – съвсем заслужено, като се има предвид наситената програма, в която са включени десетки големи имена от нашата и световните сцени. Предстои още един от концертите, посветени на годишнината, който се превърна в събитие още преди да се е състоял. На 18 април, в зала „България“, солист на престижния ни оркестър ще бъде цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази, концертмайстор на оркестъра на Концертгебау-Амстердам. Диригент е брат му Мартин Пантелеев, който също е с активна световна кариера. Концертът е посветен на основателя на Софийската филхармония Саша Попов – диригент и цигулар. Изявите на двамата братя винаги са сърдечно приети от българската публика. Този път Веско и Мартин са предвидили специален поздрав за своя баща Пантелей Пантелеев – дългогодишен оркестрант в Софийската филхармония, който има рожден ден на същата дата. Диригентът ще се изяви и като солист в Концерта за две цигулки на Бах. Ще прозвучат също Шакона „Червената цигулка“ от Корлиано, „Севдана“ на Георги Златев Черкин и симфоничната сюита „Бай Ганьо“ от Веселин Стоянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

JazzBoree

"Дос, дос, Доне ле"– български фолклор и джаз в дебютния сингъл на JazzBoree

Новата етноджаз формация JazzBoree прави силно впечатление още със своя дебютен сингъл "Дос, дос, Доне ле". Познаваме Савина Пламенова като фолклорна певица, която обича и джаза. Участвала в различни популярни народни ансамбли, в последно..

публикувано на 10.04.24 в 10:15

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04