Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Маски горе!“ – започва карнавалът в Габрово

Снимка: carnival.gabrovo.bg

Габрово – градът, прочул се с фолклорния хумор и традиции по света, е домакин на емблематично карнавално шествие днес. Традиционно събитието започва с отрязване на опашката на царицата на карнавала – 6-метрова бутафорна габровска котка. Карнавалното шествие с хиляди участници преминава през централната градска част, водено от кмета на града и габровската котка с отрязана опашка. Подготовката на фестивала всяка година започва в карнавалната работилница, където се правят големи макети на актуални личности и герои от България и света. Шеговитото мото на карнавала тази година е „Маски горе!“.

Карнавалната традиция в Габрово започва още от 19 век с т.нар. „Олелийня“ (народен празник с увеселителен характер). В началото на ХХ век тя се трансформира в карнавално (маскарадно) шествие. По-късно, благодарение и на появата на Дома на хумора и сатирата, карнавалът в Габрово придобива познатия ни съвременен облик. От 2000 г. градът е член на Фондацията на европейските карнавални градове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Приключи срокът за регистрация на партиите за изборите

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в Централната избирателна комисия заявления за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и/или за народни представители. Това предаде БТА, позовавайки се на..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41