Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Маски горе!“ – започва карнавалът в Габрово

Снимка: carnival.gabrovo.bg

Габрово – градът, прочул се с фолклорния хумор и традиции по света, е домакин на емблематично карнавално шествие днес. Традиционно събитието започва с отрязване на опашката на царицата на карнавала – 6-метрова бутафорна габровска котка. Карнавалното шествие с хиляди участници преминава през централната градска част, водено от кмета на града и габровската котка с отрязана опашка. Подготовката на фестивала всяка година започва в карнавалната работилница, където се правят големи макети на актуални личности и герои от България и света. Шеговитото мото на карнавала тази година е „Маски горе!“.

Карнавалната традиция в Габрово започва още от 19 век с т.нар. „Олелийня“ (народен празник с увеселителен характер). В началото на ХХ век тя се трансформира в карнавално (маскарадно) шествие. По-късно, благодарение и на появата на Дома на хумора и сатирата, карнавалът в Габрово придобива познатия ни съвременен облик. От 2000 г. градът е член на Фондацията на европейските карнавални градове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40

Населението на България продължава да намалява

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска. Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София,..

публикувано на 12.05.24 в 09:00