Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„SOS Коала“ – съпричастие на хиляди километри разстояние

Информациите за опустошителния огън в Австралия пробуди вълна от съпричастност в България. Група млади хора направиха кампания в социалните мрежи и организираха благотворително събитие в подкрепа на пострадалите от природното бедствие животни.

Над 11 000 лева е сумата, събрана в подкрепа на каузата за възстановяване на щетите от пожарите в Австралия. Средствата от благотворителния базар „SOSКоала“ ще бъдат дарени на Световния фонд за дивата природа /WWF - Австралия/, за да подпомогнат лечението, престоя и изхранването на пострадалите коали, а и други животни в специално изградените лечебници.

Макар да изглеждат малко на фона на даренията от филмови звезди и бизнесмени, тези средства са жест на съпричастност с проблем, който голяма част от нашите сънародници, вероятно с право, биха нарекли твърде далечен или дори екзотичен. Истината обаче е, че случилото се в Австралия, неминуемо ще повлияе на всички нас, независимо колко далеч от там се намираме. Според изследване на НАСА, въглеродният диоксид, изхвърлен в атмосферата вследствие на пожарите, е над 250 милиона тона, което е близо половината от количеството, което Австралия изхвърля за година.

Едно от предизвикателствата, свързани с организацията на събития с благотворителна мисия, е да убедиш посетителите, че тяхното дарение си струва, че няма да бъде присвоено и ще бъде похарчено така, че да донесе здраве, радост, утеха или сигурност за нуждаещия се.

Вярно е, че има много събития и каузи, свързани с помощ за нуждаещи се и на мен ми е много мъчно, че не мога да помогна на всеки човек или животно – разказва един от организаторите на благотворителния базар Виолета Въртовска. Това, което установих от опита ми с други подобни базари обаче е, че българинът иска и обича да помага. По този начин мнозинството от хората се чувстват по-полезни и по-добре. Всъщност ние не можем да убедим никого да дари, тъй като ако не подкрепя тази кауза, няма как да му променим мнението.

Запазени дрехи и обувки втора ръка, козметика, бижута и храни, направени специално за събитието, бяха само част от изненадите за многобройната публика. Актьори от НАТФИЗ разкриваха тайните на пантомимата, две момичета представиха на място своята балетна школа, а децата се забавляваха с приготвянето на вегетариански и веган сладкиши, рисуване с къна или върху текстил.


Посланието на това събитие беше да обръщаме повече внимание на малките стъпки, с които можем да допринесем за опазването на околната среда. Специална дискусия запозна възрастните с възможността да живеят с по-малко или почти никакви отпадъци. В ежедневието си често не обръщаме внимание на това колко и какво изхвърляме. Приемаме за даденост десетките пликове у дома и навън, и с всяко пазаруване добавяме по още един към купчината в шкафа. Трудно разградимата пластмаса се съдържа в опаковките на продуктите, в чиниите и приборите за еднократна употреба и къде ли още не. Животът обаче е възможен и без тях, казват младите организатори на „SOSКоала“. „Колкото повече – толкова повече“ е отговорът им на въпроса, какъв е броят на хората, които трябва да заживеят с по-малко отпадъци, за да повлияят положително на природата и климата.

Всяко едно малко усилие и спестяване на пластмаса, оказва огромно влияние убедена е Виолета. Едно поколение бе нужно на планетата да се замърси. Всяко отказано пликче, спестено фолио или използването на собствена платнена торба за пазар спестява значително количество пластмаса.

„SOS Коала“ не е първото благотворително събитие, което Виолета организира. Нейна идея са два базара за набиране на средства за лечение на близък човек с онкологично заболяване. Уверява ни, че ще продължи да подпомага различни каузи, а следващото голямо събитие, в което ще вложи енергията си, ще е посветено на локален проблем у нас.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01