Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остра полемика в политическите среди и медиите след обръщението на президента Румен Радев

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Обръщението, с което вчера президентът Румен Радев обяви, че оттегля доверието си от правителството, е доминираща тема в българското медийно пространство днес.

Първан Симеонов
Под челно заглавие "Студената война стана гореща", в-к „Дневник“ помества мнения на двама изтъкнати социолози – Първан Симеонов и Юрий Асланов. Според Симеонов, с обръщението си президентът изкачва върха на общественото недоволство, а според Асланов – прави заявка за втори мандат.

Под заглавие „Танцът на Румен Радев – стъпка напред, две встрани“ в-к „Сега“ коментира, че с гръмки слова и без реални действия президентът не печели привърженици, а олеква. Изданието признава, че с обръщението си Радев печели обществена симпатия, демонстрирайки, че къса радикално с управляващата клика. Припомня твърдението на държавния глава, че „на всичко това трябва да се сложи край”, но същевременно отбелязва, че Радев не дава задоволителен отговор на въпросите: Как се слага край? И какво следва след това?

Георги Първанов
В интервю за в-к „24 часа“ Георги Първанов коментира, че тази война между институциите ерозира доверието в тях и не представя страната ни добре пред света и инвеститорите. Като напомня, че за десет години като президент на България (2002-2012 г.) той също е имал сблъсъци с управляващите, Първанов твърди, че в отношенията си с правителствата никога не е прекрачвал границите на допустимото и винаги е можел да разговаря с премиера.

Много по-критичен към днешния държавен глава е неговият предшественик. Според Росен Плевнелиев генералът-президент има нужда от война, защото няма кауза и е обявил война на правителството, за да може България да не влезе в еврозоната.

Корнелия Нинова
Пресата цитира и мнението на соцлидера Корнелия Нинова, която споделя напълно мотивите, с които президентът Румен Радев е свалил доверието си от правителството на Бойко Борисов. Като отбелязва, че същите мотиви са били и в основата на искането на БСП за вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“, отхвърлено от парламента миналата седмица, Нинова призовава всички, които искат промяна, да се обединят.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15