Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн платформа помага на завърналите се от чужбина българи

Снимка: guideme.bg

Онлайн платформа, предоставяща актуални обяви за работа, подпомага завърналите се от чужбина българи да започнат наново живота си в родината. „Гид към България“ съдържа съвети за уреждането на редица необходими документи, здравни права и осигуровки и др. По време на представянето ѝ, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посочи, че от 1 април предстои да заработи нова мрежа на сайта на Агенцията по заетостта, която ще обедини информация от всички агенции по заетостта на страните от ЕС.

В рамките на социалния пакет, предвиден от Министерството на труда и социалната политика за завръщащите се от чужбина сънародници, ще бъде осигурена възможност, при подписан договор с работодател у нас, работникът да получи средства, с които да покрие наема на жилището си за една година и друга помощ. В случаите когато член от семейството е чужденец, той ще има възможност да посещава курсове по български език.

До началото на месец април ще бъдат направени и промени в Кодекса на труда, които да осигурят необходимата гъвкавост за младите хора, допълни министър Сачева. Планирано е да бъдат развити онлайн трудови борси, в които работодатели  да се срещат с търсещи работа българи и чужденци.

Според проучване, проведено сред повече от 4600 души – над 50% от българите, които са в чужбина, обмислят своето завръщане. 40% от тях обаче, се затрудняват да открият необходимата информация, за да вземат спокойно своето решение. Именно затова новата платформа би била ценен помощник по пътя към новия им живот у нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на..

публикувано на 11.05.24 в 10:03

Алпийски тролей и скални атракции на Лакатнишките скали

Спасители от Планинската спасителна служба – отряд "Лакатник" ще пуснат днес 100-метров алпийски тролей на живописните Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Мероприятието е част от традиционните майски празници на Гара Лакатник. От Идеалния..

публикувано на 11.05.24 в 09:05