Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български филм за Свети Ефрем от Неа Макри с гръцки субтитри

На 8 март в столичния „Дом на киното“ ще има две прожекции (от 15:00 и 16:30 часа) на документалния филм „Светецът светкавица“ на журналиста Ангел Бончев, който пише и книги на религиозна тематика.

Филмът е посветен на Свети Ефрем от Неа Макри, който е живял през 14 в. Премиерата беше на 18 февруари на български, а на 19 и 20 февруари към прожекциите се добавиха гръцки субтитри, в превод на бившия сътрудник на гръцка редакция на Радио България Алексей Стамболов.

Свети Ефрем е роден в Трикала, но на 14 години се налага да бяга от ордите на султан Баязид и се скрива в манастира „Благовещение Богородично“ близо до Атина. Там живее 27 години, преди да загине мъченически, когато османците опожаряват манастира.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на..

публикувано на 03.04.24 в 10:41

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05