Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български филм за Свети Ефрем от Неа Макри с гръцки субтитри

На 8 март в столичния „Дом на киното“ ще има две прожекции (от 15:00 и 16:30 часа) на документалния филм „Светецът светкавица“ на журналиста Ангел Бончев, който пише и книги на религиозна тематика.

Филмът е посветен на Свети Ефрем от Неа Макри, който е живял през 14 в. Премиерата беше на 18 февруари на български, а на 19 и 20 февруари към прожекциите се добавиха гръцки субтитри, в превод на бившия сътрудник на гръцка редакция на Радио България Алексей Стамболов.

Свети Ефрем е роден в Трикала, но на 14 години се налага да бяга от ордите на султан Баязид и се скрива в манастира „Благовещение Богородично“ близо до Атина. Там живее 27 години, преди да загине мъченически, когато османците опожаряват манастира.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10
Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35