Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Албена Павлова за изкуството по време на COVID-19

"Публиката ни подкрепя и няма да ни изостави!"

Снимка: theater.bg

Една от мерките, предприети за ограничаването на нови случаи на заразени с коронавирус граждани, беше отмяната на всички планирани масови мероприятия. Освен музикалните състави и отделни изпълнители, с тази забрана се съобразиха и театралните трупи, като прекратиха своите представления, а театралните салони останаха празни. И все пак, почитателите на театралното изкуство не останаха задълго без любимите си постановки. Общинският театър „Възраждане“ в столицата, започна да излъчва някои знакови заглавия от репертоара си онлайн. Така на 10 март пред „публика под карантина“ и празен салон, бе изигран спектакълът на руския писател и драматург Антон Павлович Чехов  „Вуйчо Ваньо“, а на 14-ти – постановката „Ало, Ало“ от Джеръми Лойд и Дейвид Крофт. Възможно ли е тези онлайн излъчвания да привлекат нова публика, която да гледа постановките и в залата, след края на извънредното положение и отварянето на театрите – попитахме актрисата Албена Павлова:

"Не се бях замисляла за това, но е напълно възможен сценарий. Единственото, което ме тревожи е, че, за да изиграят представлението, актьорите се събират, а идеята е да не се събираме. Но сте прав, че положителния ефект е възможен и отново ще се възбуди интереса към това преживяване".

Албена Павлова в „ Психо ”

В свое интервю, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев бе категоричен, че заплатите на артистите в този период на карантина, ще бъдат изплащани и допълни, че той ще настоява да се използват фондове, от които те да бъдат обезщетени след края на тази криза. Албена Павлова посочи, че според нея, в сегашната ситуация:

"Възрастните хора са много по-нуждаещи се. Ако някъде трябва да се гасят пожари, нека да е наистина, където е най-необходимо. В крайна сметка ние сме работещи хора и ще се справим. Рано или късно нещата ще се нормализират, а публиката ще се върне в салона. Пълен оптимист съм по отношение на това. Самочувствие ми дава това, че в София много малко билети са били върнати. Вместо това хората са се обаждали да питат, кога ще има представление, а не кога да си върнат билетите. Ние се радваме на изключителна подкрепа от публиката от години насам и не смятам, че ще се оттегли, ще ни изостави и вече няма да има нужда от театър".

Според нея, въпреки неудобствата, които създават, мерките, предприети срещу разпространението на вируса са навременни, а сформираният кризисен щаб работи с „изключителен професионализъм, дисциплина и отговорност за всички нас“. „В крайна сметка, животът ще се възстанови и потече в нормален ритъм и е въпрос на време това да са се случи. Явно обаче, сега е време малко да поспрем и да поостанем у дома“ - допълни актрисата. Паниката и масовото презапасяване, на които сме свидетели през последните дни, са първосигнални реакции, които са по-скоро излишни. 

"Това, което бих посъветвала хората е да не се паникьосват, да правят каквото трябва и да спазват категорична самоизолация - категорична е актрисата. Дължим я на себе си и близките си, и без да внасям излишен драматизъм смятам, че е животоспасяваща. Другото важно нещо е да взимаме витамини, да пием чай, да почистваме повърхностите със спирт, да мием ръцете си често. Базови, прости неща, които спасяват живота ни".

Снимки: theater.bg, Емил Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37