Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царската Баня в Банкя заблестя в автентичния си вид

4
Снимка: БГНЕС

Емблематичната сграда на минералната баня в Банкя съвсем скоро може вече да приема посетители. Тя има над 100-годишна история, като строежът ѝ започва през 1907 г., под ръковдството на известния немски архитект проф. Карл Хохедер (1854-1917). За четири години архитектурният шедьовър е изцяло завършен и банята започва да приема първите посетители.

След десетилетия на забрава, възстановяването на сградата започна през 2018 г., а централното фоайе и помещението с автентичния басейн са вече с изцяло реставрирана облицовка и купол.За възстановяването им са използвани стари снимки на помещенията, български производител на фаянс е успял да направи същия цвят плочки. Обновената лечебна минерална баня разполага с модерен Спа център и Виенски салон за кафе.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15